Centrul de Transfuzie Sanguină București lansează un sistem de programări online

17.12.2015

Centrul de Transfuzie Sanguină București lansează, începând de astăzi, în premieră un sistem de programări online pentru toți cei care sunt interesați să doneze sânge. În luna noiembrie, 8.000 de persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzie București pentru a dona sânge, dintre care 6.600 au fost admise pentru donare, cifra reprezintând o creștere de peste 50% a fluxului normal de donare. Cu toate acestea, nevoia de sânge din București,  cel mai mare consumator de sânge la nivel național, depășește cu mult oferta existentă.

„Acest serviciu nou, dezvoltat de voluntari în urma afluxului de donatori cu care ne-am confruntat după tragedia de la Colectiv ajută personalul medical și pacienții în egală măsură. Sistemul permite o programare optimă a fluxului de donatori, astfel încât nevoile de sânge din spitalele din București să fie constant deservite. Tot ceea ce au de făcut cei care vor și pot să doneze sânge este să completeze acest formular online și vor fi contactați telefonic ulterior pentru a-i programa să doneze sânge. Le mulțumesc încă o dată voluntarilor care ne-au sprijinit după tragedia de la Colectiv și a căror inițiativă a continuat și acum, prin acest sistem pe care l-au dezvoltat pro-bono”, a declarat  Dr. Doina Goșa director al Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Anul trecut, la nivel național, în cele 44 de centre, au fost recoltate 420.000 unități de sânge. Dintre acestea, doar 49.000 de unități, adica 12%, au fost recoltate în București, în condițiile în care capitala României cu cele 60 de spitale funcționale ar avea nevoie de o cantitate cel puțin dublă.

„Avem nevoie de mult mai mulți donatori constanți în București. Ne trebuie minimum 500 de donatori pe zi pentru a face fața nevoii de sânge. Trebuie să devenim o țară în care donarea de sânge este un act normal de generozitate, nu un gest punctual influențat de o tragedie personală sau colectivă”, a încheiat Dr. Doina Goșa.

Chiar dacă este nevoie permanent de sânge, nu oricine poate dona. Există o serie de criterii riguroase pentru a deveni donator de sânge și pentru a proteja astfel sănătatea celui care îl primește.

Pentru a deveni donator de sânge trebuie îndeplinite următoarele condiții:

– vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani

– greutate peste 50Kg

– puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.

– tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg

– să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenţii chirurgicale

– femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală

– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării

– sa nu fi fost sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

De asemenea, orice persoană care a avut sau are una dintre următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte (-) șase dioptrii, cancer nu poate dona.

 

Citiți și despre: