Stiri: Energie

Ceremonia de ridicare a steagului României la CERN

05.09.2016

Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Mircea Dumitru, va participa, astăzi, alături de Președintele României, Klaus Iohannis, la ceremonia de ridicare a steagului României la CERN (The European Organization for Nuclear Research/Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare).

România a obținut statutul de membru cu drepturi depline al CERN în data de 17 iulie 2016, devenind al 22-lea stat membru al Organizației Europene pentru Cercetări Nucleare. Calitatea de stat membru cu drepturi depline implică o serie de obligații și drepturi, printre care dreptul de a decide prin vot, în cadrul Consiliului CERN, derularea experimentelor și dezvoltarea centrului, accesul la programele științifice și tehnice, dreptul de a beneficia de programe de pregătire profesională, dreptul de a ocupa  poziții în administrația centrului și dreptul firmelor românești de a participa la licitațiile privind furnizarea de echipamente și servicii (în limita superioară a valorii contribuției anuale).

În prezent, România participă la 8 experimente în cadrul a 4 facilități CERN, prin 2 instituții coordonatoare de proiect – Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia  Hulubei”/IFIN-HH și Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației – respectiv alte 7 instituții partenere, în cadrul a 9 proiecte. Aproape 100 de specialiști români lucrează în proiecte CERN, activitatea lor fiind extrem de apreciată.