Stiri: Constructii

Cerere mare pe piaţa office: În trimestrul al II-lea nu s-a livrat nicio clădire în Bucureşti

12.10.2017

În cel de-al doilea trimestru, dezvoltatorii de birouri nu au livrat nicio clădire nouă în Capitală. În acelaşi timp, companiile au închiriat spații cu o suprafață cumulată de 68.000 de metri pătrați, în creștere cu 5% față de perioada similară a anului precedent, potrivit unei analize Cushman & Wakefield Echinox.

Din suprafața totală tranzacționată, reînnoirile de contracte reprezintă aproape 8.000 de metri pătrați, mutările 23.000 de metri pătrați, în timp ce spații cu o suprafață de aproximativ 37.000 de metri pătrați au fost închiriate de companii care se extind sau au hotărât să înceapă operațiuni noi în Capitală, având planuri de recrutare pentru nu mai puţin de 4.000 de posturi.

Aşadar, în contextul în care stocul de birouri din București a rămas constant, rata de neocupare a scăzut la un nivel de aproximativ 8,2%, față de 9,3% la jumătatea anului curent.

Cea mai mare parte a cererii a venit din partea companiilor din sectoarele IT&C și BPO, care au închiriat în cel de-al treilea trimestru spații cu o suprafață cumulată de 55.000 de metri pătrați, reprezentând 80% din volumul tranzacțiilor.

În ceea ce privește zonele preferate, 33% din suprafața se află în clădiri din Pipera, urmată de zonele Vest (22%) și CBD (22%), în timp ce tranzacțiile din zona Centru – Nord, cea mai dinamică în ultimii ani, au reprezentat doar 9% din volum, în condițiile în care rata de neocupare este de doar 4%, iar pentru acest an nu sunt așteptate livrări noi.

“Per total, în primele nouă luni ale acestui an au fost tranzacționate spații de birouri cu o suprafață cumulată de 238.000 de metri pătrați, în scădere cu 7% față de perioada similară a anului precedent, pe fondul unui nivel mai scăzut al livrărilor. Astfel, în timp ce în 2016 în București au fost livrate spații noi cu o suprafață de 275.000 de metri pătrați, pentru acest an este așteptată darea în folosință a unor spații noi cu o suprafață de 155.000 mp, stocul urmând să ajungă la aproape 2,7 mil. mp”, se arată în raportul citate.

O activitate importantă de tranzacţionare s-a înregistrat și în orașele regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov. În aceste oraşe au fost închiriate spații de birouri moderne cu o suprafață cumulată de peste 22.000 de metri pătrați.

“Piața de birouri are fundamente solide, bazându-se pe o cerere sănătoasă venită în special din partea unor corporații internaționale care găsesc în București și în celelalte centre universitare din țară un mix optim între calitatea angajaților, nivelul salarial și valorile de închiriere. Ne așteptăm ca nivelul tranzacțiilor să accelereze în perioada următoare, în condițiile în care 2018 se anunță un an cu livrări semnificative, de peste 300.000 de metri pătrați în București și aproximativ 100.000 mp în orașele regionale”, a explicat Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency C&W Echinox.