Slide

Petrol si gaze

Cerere scăzută pentru gaze și electricitate în T2

30.08.2013

Consumul de gaze naturale în România, în scădere cu 16%

Producția brută estimată de energie electrică a României a scăzut cu aproximativ 10% în trimestrul al doilea al anului curent față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit informațiilor Petrom. În plus, producția crescută a hidrocentralelor, reprezentând aproximativ 39% din totalul producției de electricitate din al doilea trimestru al anului, a determinat scăderea prețurilor energiei electrice.

În primele șase luni ale anului, producția totală estimată de electricitate a României a scăzut cu aproximativ 6%, comparativ cu primele șase luni ale anului trecut, în timp ce consumul total estimat a scăzut cu aproape 7%, surplusul fiind direcționat astfel către alte țări.

Al doilea trimestru al anului curent a adus un consum estimat de gaze naturale al României în scădere cu 16%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, relavă Petrom. Volumul vânzărilor de gaze ale companiei a crescut cu 3% în această perioadă și asta datorită cererii mai mari de gaze din producția internă, din partea marilor distribuitori de gaze, precum și datorită creșterii consumului de gaze al centralei electrice de la Brazi. Evoluția a fost însă susținută și de creșterea producției interne de gaze a Petrom. La finalul trimestrului al doilea, volumul total de gaze naturale aflat în depozitele subterane, deținut de Petrom, era de 151 mil mc, comparativ cu 220 mil mc la sfârșitul T2/12.

“În prima jumătate a anului 2013, ne-am îmbunătățit performanța financiară și operațională comparativ cu primele șase luni din 2012, ca efect al investițiilor realizate în anii precedenți, managementului strict al costurilor și inițiativelor de excelență operațională. Am continuat programul semnificativ de investiții, ceea ce ne-a permis să stabilizăm producția, volumele ușor crescute de hidrocarburi din România compensând problemele tehnice temporare din Kazahstan. În zona offshore, am finalizat cea mai mare campanie de achiziție seismică 3D din Marea Neagra și, în parteneriat cu ExxonMobil, ne-am propus să reluăm forajul în blocul Neptun către sfârșitul anului 2013 sau începutul anului 2014. Performanța G&E a reflectat condițiile de piață dificile, cu cerere scăzută pentru gaze și electricitate, precum și prețuri semnificativ reduse la electricitate. În R&M, vânzările cu amănuntul au rămas stabile, în timp ce marjele de rafinare au scăzut din cauza cotațiilor mai mici la produse. În continuare, bazându-ne pe un cadru fiscal și de reglementare favorabil investițiilor, vom urmări realizarea programului nostru ambițios de investiții anuale, care pentru 2013 depășesc 1,2 mld euro, confruntând provocările din piața de gaze și electricitate”, spune Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A. cu privire la rezultatele Petrom din acest an.

În T2 al acestui an, conjunctura prețului la țiței a rămas favorabilă, însă sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, prețul mediu al țițeiului Ural scăzând cu 4%, la 102,15 USD/bbl. Prețul mediu realizat la țiței a scăzut cu 1%, la 91,88 USD/bbl, deoarece anul acesta nu au fost contractate instrumente de acoperire a riscului privind prețul țițeiului, în timp ce rezultatul din T2 2012 a reflectat pierderi de 68 mil lei din aceste instrumente.

Vânzările de țiței mai scăzute și deprecierea mai mare au fost însă contrabalansate de costurile mai mici de producție și de vânzările mai mari de gaze. Acestea din urmă au fost determinate de producția de gaze mai ridicată, precum și de creșterea prețului gazelor din producție internă, ca urmare a implementării programului oficial de liberalizare a prețului gazelor, începând cu luna februarie a acestui an, care se reflectă în E&P – arată Petrom.

Costurile de producție ale Grupului, exprimate în USD/bep, au scăzut cu 10% comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut, în special datorită reducerii costurilor nominale de producție și creșterii ușoare a volumelor de producție, care au compensat rata de schimb mai puțin favorabilă (deprecierea USD față de RON cu 2%).

În România, costurile de producție, exprimate în USD/bep, au scăzut cu 10%, ajungând la 14,06 USD/bep. Costurile de producție din România, exprimate în RON, au scăzut cu 12%, până la 47,31 lei/bep (T2/12: 53,77 lei/bep), datorită managementului strict al costurilor și volumelor mai mari de producție.

Investiții de explorare în creștere

Investițiile de explorare au crescut la 70 mil lei, mai ales datorită achiziției de date seismice pentru sectorul de mare adâncime al blocului Neptun. Cheltuielile de explorare, asociate în cea mai mare parte achiziției seismice din T2/13, au ajuns la 80 mil lei, situându-se ușor sub nivelul T2/12, când a fost înregistrată deprecierea contabilă a unei sonde.

În iunie 2013, compania a finalizat cu succes achiziția celei mai mari prospecțiuni seismice 3D realizate în Marea Neagră, în blocul Neptun Deep, acoperind peste 6.000 km2. În plus, împreună cu ExxonMobil, Petrom a contractat platforma de foraj semisubmersibilă, Ocean Endeavor, deținută de către Diamond Offshore Drilling Inc.