Stiri: Agricultura

Ajutoare Nationale Tranzitorii 2022

Veste bună pentru fermieri! Decizia luată de Ministerul Agriculturii

25.05.2020

Cerere unică de plată APIA 2020. Ministerul Agriculturii a anunţat că au fost prelungite termenele pentru depunerea cererii unice de plată şi notificarea modificărilor acesteia. Astfel, în ședința de Guvern de săptămâna trecută, a fost adoptată o Ordonanţă de urgenţă care modifică și completează OUG nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

Cerere unică de plată APIA 2020. Termene

Prin actul normativ se prelungesc termenele de depunere a cererilor unice de plată și a celor pentru notificarea modificărilor aduse cererilor unice de plată pentru 2020.

Măsura survine în urma adoptării de către Comisia Europeană a Regulamentului 501/2020 de punere în aplicare a derogării de la Regulamentul european nr. 809/2014, pentru sprijinirea fermierilor afectați de reducerea mobilității, precum și a respectării unor norme de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID 19.

Cerere unică de plată APIA 2020. Data limită de depunere

Data finală de depunere a cererii unice de plată fără penalizări pentru anul 2020 nu poate depăși 15 iunie.

De asemenea, se prelungește termenul de încheiere și depunere a tabelului centralizator ca document justificativ al utilizării terenurilor, pe care trebuie să îl întocmească asociațiile crescătorilor de animale sau composesoratele, până la data limită de depunere a modificărilor la cererea unică de plată. De prevederile acestei OUG vor beneficia aproximativ 850.000 fermieri.

Cerere unică de plată APIA 2020. Clarificări

În plus, actuala OUG clarifică unele dispoziţii existente, astfel încât acestea să fie conforme cu regulamentele Uniunii Europene în vigoare. Astfel, au fost abrogate unele reglementări referitoare la Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), în vederea respectării prevederii Regulamentului 1307/2013, conform căreia condiţiile specifice de acordare a ANT sunt identice cu cele pentru acordarea Plăţilor Naţionale Directe Complementare, aferente anului 2013.

Schema simplificată pentru micii fermieri

De asemenea, au fost clarificate anumite condiţii privind schema simplificată pentru micii fermieri, pentru a conferi precizie textului privind cuantumul plății și durata aplicării schemei (2015-2020).

Cerere unică de plată APIA 2020. În plus, au fost modificate prevederile privind anunțarea controalelor la faţa locului, având în vedere că preavizul nu depășește 14 zile, iar în cazul controalelor la faţa locului ale cererilor de plată pentru animale, în cadrul măsurilor de sprijin pentru animale, preavizul nu depăşeşte 48 de ore. Precizăm că modificarea OUG 3/2015 nu are impact bugetar.

Citeşte şi Kaufland România a deschis primul hipermarket din municipiul Dej. Ce program are supermarketul?