Cererea de birouri din București se menține la un nivel ridicat

31.05.2017

Capitala ţării noastre deţine un stoc de birouri moderne de 2,55 mil. mp, în timp ce densitatea acestora este de 1,4 mp per locuitor. Nivelul este la jumătate față de Varșovia sau Praga, orașe în care densitatea de birouri moderne a depășit pragul de 3 mp/locuitor, conform unui raport Cushman & Wakefield Echinox.

Practic, în funcţie de densitate, Bucureștiul este la ora actuală la nivelul unor orașe secundare din Polonia, precum Cracovia, Wroclaw sau Katowice, unde densitatea de birouri moderne este între 1,2 mp și 1,45 mp/locuitor.

În Bratislava, capitala Slovaciei, densitatea este de 4 mp/locuitor, în timp ce în Budapesta nivelul este de 2 mp/locuitor.

După Bucureşti, pe locul al doilea este Cluj-Napoca

La nivelul orașelor regionale din ţară, cea mai dezvoltată piață de birouri este Cluj-Napoca, cu un nivel de 0,74 mp/locuitor, urmată de Iași (0,5 mp/locuitor) și Timișoara (0,45 mp/locuitor).

În ultimul deceniu, stocul modern de birouri din București s-a triplat, ținând cont că la sfârșitul anului 2007 în Capitală erau operaționale spații cu o suprafață de 875,000 de metri pătrați.

Pentru următorii 10 ani, consultanții Cushman & Wakefield Echinox estimează că stocul de birouri din Capitală poate cunoaște o nouă dublare, până la nivelul de 5 milioane de metri pătrați, care ar duce densitatea spre pragul de 3 mp / locuitor, la nivelul actual din Varșovia și Praga.

Pentru ca acest nivel să fie atins, ar trebui ca ritmul de dezvoltare actual din piață să se mențină constant, la aproximativ 250.000 mp pe an.

Câte birouri au fost finalizate în 2016

În 2016, în București au fost livrate clădiri noi cu o suprafață închiriabilă de 275.000 de metri pătrați, iar pentru perioada 2017 – 2018 este anunțată livrarea unor proiecte cu o suprafață cumulată de peste 500.000 de metri pătrați.

”Cererea de birouri din București se menține la un nivel ridicat, iar dezvoltatorii vin în întâmpinarea acestei cereri cu proiecte variate – clădiri boutique, parcuri de afaceri sau turnuri de birouri – situate în zone diverse ale orașului – vest, centru, centru – nord – pentru a acoperi toate segmentele pieței. În condițiile în care economia locală se va menține pe un trend de creștere sustenabilă, iar climatul de business va rămâne stabil, credem că în decurs de zece ani orașul poate găzdui un stoc dublu față de cel actual. În ciuda dificultăților întâmpinate în prezent de companii în găsirea de noi angajați, Bucureștiul rămâne un magnet pentru forța de muncă din toate zonele țării datorită instituțiilor de învățământ și a oportunităților de carieră pe care orașul le oferă”, a explicat Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Conform studiului, un potențial ridicat de dezvoltare au și marile centre universitare din țară, precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, unde ponderea studenților în populația orașelor este chiar mai ridicat decât în București.

 

 

Citiți și despre: