Stiri: Companii

Cererea de spaţii de birouri a crescut semnificativ în primele 6 luni

25.09.2014

Primul semestrul al acestui an a fost marcat de o revenire a interesului chiriașilor pentru noi spații de birouri, generând un total take-up de 128.500 metri pătraţi, din care net take-up-ul a fost de circa 55.000 metri pătraţi, în creștere de 40% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit unui raport al Colliers International România.

Printre principalele tendințe ale pieței se numără o continuare a dominației companiilor de IT&C, un avans semnificativ al tranzacțiilor de pre-leasing, cât și companii noi pregătite să intre pe piața locală în anul următor.

“Au fost mișcări semnificative în piața spațiilor de birouri de la începutul anului 2014 – cererea s-a intensificat pe parcursul întregii perioade, culminând cu o serie de contractări de suprafețe importante până spre sfârșitul semestrului. După cinci ani de măsuri de precauție luate, piața dă semne evidente de restabilire a încrederii, cu noi proiecte la orizont, în curs de dezvoltare, stimulate de creșterea cererii pentru noi intrări, extinderi și consolidări ale pieței. Proprietarii celor mai multe clădiri de birouri au făcut eforturi persistente în a-și adapta oferta și, în pofida unor presiuni financiare, proprietarii dau dovadă de creativitate și își arată capacitatea de reacție în a se adapta la structurile cerute de chiriași, atât în ceea ce privește pachetele financiare, cât și a spațiului livrat.”, a afirmat Georgiana Andrei, Manager Office and Retail Division la Colliers International.

Brandurile noi – un procent important din cerere

Un procent semnificativ din cererea din primele şase luni ale anului a fost reprezentat de brand-urile noi care au intrat pe piața locală (Kellog și Lenovo), în avangarda acestei mișcări venind şi companiile de IT și cele din sectorul financiar și al asigurărilor.

În plus, net take-up-ul este de aşteptat să-şi continue trendul ascendent, datorită valului de expansiune al companiilor din domeniul tehnologiei şi comunicaţiilor, outsourcing, dar şi al companiilor complementare industriei și agriculturii care vor aduce noi cereri în a doua jumătate a anului.

“Noi companii din SUA și China au fost active in prospectarea pietei si cel mai probabil vor inchide tranzatii in urmatoarele 12 luni.Segmentul bancar este, de asemenea, de natură să producă o serie de noi consolidări datorită segmentului de Achiziții și Fuziuni, acest segment urmând a atinge apogeul întrucât unii dintre jucători urmează să anunțe achiziții”, au explicat reprezentanţii Colliers.

Revenire puternică a pre-contractărilor

În plus, raportul mai arată că perioada analizată a fost marcată, de asemenea, de o puternică revenire a pre-contractărilor, care au reprezentat 32% din activitatea de ansamblu a pieței. De asemenea, şi pe acest segment, domeniul IT&C a asigurat cea mai mare parte a tranzacțiilor. Revenirea s-a datorat în principal creșterii organice a companiilor cu experiență, care la randul lor și-au mărit cerințele de spațiu.

Datorită faptului că cererea de spații a depășit oferta, rata de neocupare a scăzut de la 18% la 17,2%, cele mai bune zone din punct de vedere al gradului de neocupare fiind Charles de Gaulle, Centru-Vest și Dimitrie Pompeiu, fiecare beneficiind de rate de neocupare între 5% și 8%.

“Asteptările sunt ca până la finalul anului să mai fie livrate aproximativ 42.000 metri pătraţi spații noi de birouri, din care cea mai mare parte este deja închiriată. Se așteaptă ca noile livrări să crească stocul din zona Barbu Văcărescu -Floreasca, dar, de asemenea, să consolideze și hub-ul IT din zona Politehnica. În general, ne așteptăm ca nivelul chiriilor să nu mai scadă, pentru că a fost deja atins nivelul minim în multe din zonele studiate”, au încheiat reprezentanţii Colliers.