Stiri: Agricultura

Cererea Unica de Plata 2022

Cererea Unică de Plată 2022: Când se depune şi cum trebuie completată?

02.03.2022

Cererea Unică de Plată 2022. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunţat că demarează Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2022. Fermierii pot depune solicitări în perioada 1 martie – 16 mai 2022.

Cererea se depune prin accesarea aplicaţiei IPA-Online din versiunea internet, cum este prevăzut în Manualul de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicaţie), fără a se prezenta la Centrele judeţene/locale APIA, ţinând cont de condiţiile impuse de pandemie.

Cererea Unică de Plată 2022. Terenuri în judeţe şi localităţi diferite

Fermierii pot completa o singură Cerere Unică de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

Beneficiarii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia deţin terenul, situaţia înscrierii în Registrul agricol a terenului şi să permită primăriei să transmită la APIA adeverinţa. De asemenea, documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii unice de plată şi să fie valabile la data depunerii documentului.

Adeverinţe

Adeverinţele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziţie de către APIA, cu informarea fermierului.

Fermierii care deţin animale în exploataţie au obligaţia să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA) şi să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declaraţiei sector zootehnic în aplicaţia dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.

Cererea Unică de Plată 2022. Legalitatea şi valabilitatea documentelor

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz, iar cei care sunt deja beneficiari APIA îşi vor actualiza la completarea Cererii doar datele ce au suferit modificări faţă de anul anterior. „În acest fel, se reduce timpul de completare a cererii, iar probabilitatea de a introduce date greşite este mai mică”, notează sursa citată.

Funcţionarii APIA vor contacta fermierii în vederea închiderii electronice a cererii şi pentru programarea acestora în vederea semnării Cererii şi declaraţiilor ataşate acesteia.

Citeşte şi Reducerea accizei la motorină 2022. Când se depun cererile?