Stiri: Finante

Cererile de finanţare pentru infrastructura educaţională se pot depune de mâine

11.03.2014

Cererile de finanţare nerambursabilă pentru proiecte care vizează infrastructura educaţională se pot depune de mâine, 12 martie, iar din iunie va începe livrarea celor 600 de microbuze achiziţionate pentru şcoli, existând intenţia alocării de sume pentru încă 400 de microbuze, potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrării Publice.

„Am semnat astăzi contractul de livrare pentru 600 de microbuze şcolare. Procedura a fost demarată în septembrie anul trecut. Au fost contestaţii şi le-am câştigat, definitiv şi irevocabil. Undeva, la începutul lunii iunie, încep să vină primele microbuze. Vor fi livrate minimum 40 de microbuze pe zi.”, a declarat Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Este vorba de microbuze cu o capacitate de 16+1 locuri, achiziţionate la o valoare de circa 26.784 euro (cu TVA inclus), fondurile fiind asigurate din vânzarea de certificate verzi, microbuzele fiind repartizate în judeţe prin ordinul comun semnat de ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi de ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Știinţifică şi Dezvoltare Tehnologică.

”Sunt sensibil la solicitările celor doi miniştri şi evident că putem să alocăm, în perioada imediat următoare, din aceeaşi resursă, fondurile pentru încă 400 de microbuze, în aşa fel încât să rezolvăm în mare parte solicitările venite din teritoriu”, a declarat primul ministru Victor Ponta.

De asemenea, MDRAP a mai anunțat că, în urmare a suplimentării fondurilor europene nerambursabile destinate infrastructurii educaţionale, în perioada 12 martie – 16 mai vor putea fi depuse noi cereri de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 (POR), Axa 3, Domeniul Major de intervenţie 3.4 „Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”.

Pentru aceste proiecte, co-finanţare din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) este 150 de milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării până la 200 de milioane de euro. Fondurile vizează finalizarea investiţiilor începute din alte surse şi care, în prezent, stagnează din lipsă de fonduri.

”Este vorba de realocarea sumei de 240 de milioane de euro din POS de Transport şi POS de Mediu, din care aproximativ 200 de milioane de euro vor fi repartizate pentru continuarea şi finalizarea investiţiilor la şcoli, iar 40 de milioane de euro pentru continuarea investiţiilor la o serie de spitale”, a precizat Liviu Dragnea.