Certificate verzi 2023. Guvenul a aprobat modificarea și completarea Hotărârii nr. 432/2010 privind iniţierea şi dezvoltarea schemelor de investiţii verzi. Astfel, România poate comercializa cel mult 350 milioane de tone dioxid de carbon echivalent, până la data de 9 septembrie 2023, când se încheie finalul fazei de contabilizare a celei de-a doua perioade de angajament a Protocolului de la Kyoto, 2013-2020. Acest volum al surplusului de unități de cantități atribuite (AAU-uri) de emisii de gaze cu efect de seră pe care România îl poate comercializa până la data menționată a fost aprobat astăzi prin Hotărâre a Guvernului.
Angajamentul asumat de țara noastră
Pentru atingerea angajamentului asumat de România pentru perioada 2013-2020, emisiile naționale trebuie să nu depășească aproximativ 656,059 milioane de tone dioxid echivalent, conform dispozițiilor Protocolului de la Kyoto modificat și completat prin Amendamentul de la Doha.
Certificate verzi 2023. Sumele obținute
Sumele obținute din comercializarea surplusului aprobat vor fi utilizate pentru inițierea și dezvoltarea proiectelor de investiții verzi, în categoria cărora Guvernul a decis să le includă și pe cele care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în industria prelucrătoare, având în vedere importanța industriei ca motor al dezvoltării economice, precum și obiectivul Uniunii Europene de a accelera transformarea industrială cu zero emisii nete.
Hotărârea aprobată de Guvern actualizează totodată circuitul instituțional aferent procesului de comercializare a AAU-urilor.
Citește și Importanța angajamentului salariaților în dezvoltarea unei companii