Stiri: Finante

Certinvest: Activele totale administrate au crescut cu 17,6%

31.07.2014

În primul semestru al anului, activele totale administrate de Certinvest au crescut cu 17,6%, la 233 milioane lei, comparativ cu 198 milioane lei, la finele anului trecut. De asemenea, numărul de investitori a avansat cu 5,7% faţă de începutul anului, ajungând la 11.650 persoane, în timp ce valoarea totală a volumelor tranzacţionate pe investonline.ro a fost de 8,2 milioane lei.

În ceea ce priveşte activele administrate, cea mai mare creştere a fost înregistrată pe segmentul fondurilor deschise de investiţii, de 59,5%, de la 56,3 milioane lei la 89,8 milioane lei, avansul fiind susţinut de preluarea administrării fondului KD Maximus în luna martie.

O evoluţie ascendentă a avut şi segmentul portofoliilor private, atingând o creştere de 3,3%, de la 70,4 milioane lei la 72,4 milioane lei.

“Primul semestru al acestui an a determinat o creştere a activelor pe segmentul fondurilor deschise administrate de Certinvest, în special, în zona fondurilor de acţiuni şi a celor diversificate, care au o expunere pe acţiuni. Activele fondurilor Prudent şi Next Generation au crescut cu 23,7%, respectiv 72% în timp ce fondul Certinvest BET Index, care a înregistrat în aceeaşi perioadă un randament de 8,4%, a cunoscut o creştere a activelor de 13,6%“, a declarat Radu Buzea, Director general adjunct, Certinvest.

Certinvest a mai anunţat că investitorul de retail s-a orientat, în cea mai mare parte, către investiţiile în fonduri de acţiuni (Bet-FI Index şi XT Index). Al doilea loc, în ceea ce priveşte fondurile deschise, a fost ocupat de fondul Obligaţiuni, observându-se apetenţa investitorilor pentru instrumentele cu venit fix, cu randamente similare depozitelor, însă pentru care accesul la bani este rapid, fără a pierde câştigul acumulat.

În ceea ce priveşte profilul investitorului HNWI (high-net-worth individual), acesta a avut un comportament moderat, cu preferinţă pentru instrumentele cu venit fix şi într-o măsură mai mică pentru acţiuni.

“Pe fondul scăderii generalizate a dobânzilor în piaţa monetară, se remarcă o tendinţă de creştere a numărului de investitori care doresc să îşi asume un risc mai mare aferent investiţiei în acţiuni, în perspectiva unor randamente atractive. La acest aspect a contribuit şi listarea Electrica, investitorii fiind dispuşi să subscrie în ofertă, prin prisma discount-ului obţinut şi a riscului asociat, considerat mai mic, comparativ cu alte investiţii pe bursă. În măsura în care evoluţia pozitivă înregistrată de bursă anul trecut se va relua în a doua jumătate a anului, există potenţial ca fenomenul de migrare dinspre instrumente cu venit fix spre acţiuni să capete amploare”, a declarat Daniela Vasile, Director general adjunct, Certinvest.

Continuarea procesului de extindere

În plus, Certinvest şi-a continuat şi în prima parte a anului procesul de extindere, diversificare şi optimizare a portofoliului de produse. Astfel, compania a preluat în martie administrarea fondului deschis de investiţii KD Maximus de la KD Investments România, urmat în luna iunie de fuzionarea acestuia cu Certinvest Dinamic (fond absorbant). Fondul rezultat, Certinvest Dinamic, deţine în prezent un portofoliu cumulat de active în valoare de aproximativ 45,6 milioane lei si deserveşte în jur de  2000 de investitori.

“Prima jumătate a anului a fost marcată de un oarecare sentiment de expectativă din partea investitorilor, aceştia urmărind atent evoluţiile pieţei bursiere, favorabile în prima parte a intervalului. Pe segmentul de retail, numărul operaţiunilor de adeziune realizate prin investonline.ro a crescut cu 30% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, acestea fiind generate în parte şi de creşterea numărului de investitori online cu 13%, de la începutul anului. O parte dintre aceştia a decis să se orienteze către fondurile de indici, ce urmăresc îndeaproape piaţa bursieră românească, orientându-şi investiţiile în această direcţie. Mulţi dintre ei au ales să se replieze în momentele în care bursa nu a mai oferit o direcţie clară de evoluţie, alegând fondurile de investiţii în instrumente cu venit fix, în vederea conservării câştigurilor acumulate”, a declarat Horia Gustă, Director general, Certinvest.