Electrica reprezintă o oportunitate pentru investitori de a fi expuşi la o companie care controlează distribuţia de energie electrică în trei regiuni ale României, potrivit unei opinii realizate de Certinvest. În ceea ce priveşte preţul de listare, sursa citată precizează că intervalul este în măsură să fie atractiv pentru investitori.
Răzvan Rusu, director de investiţii Certinvest, a explicat că oferta Electrica, care se desfăşoară în aceste zile, este cea mai recentă iteraţie a programului de listări a statului român. În plsu, este şi cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucureşti, în condiţiile în care compania intenţionează să atragă 450-550 mililoane de euro.
“Deşi cu un parcurs sinuos şi plin de sincope, acesta este totuşi singurul program care a oferit noi companii, în ultimii ani, investitorilor bursei de la Bucureşti”, a afirmat Răzvan Rusu.
Acesta mai spus că tot din programul de listări al statului se mai poate menţiona OMV Petrom, listat în 2001, cea mai importantă companie românească de petrol şi gaze, Transelectrica, listată în 2006, administratorul reţelei naţionale de distribuţie de energie electrică, Transgaz, listată în 2008, administratorul reţelei naţionale de transport de gaze, Nuclearelectrica, listată în 2013, singura centrală de producţie de energie electrică din surse nucleare, precul şi Romgaz, listat în 2013, este cel mai mare producător şi furnizor de gaze naturale din România.
O oportunitate pentru investitori
“Aceste companii sunt monopoluri cvasi-naturale ce nu se vor confrunta în viitorul apropiat cu competitori reali pentru activitatea pe care o desfăşoară. Acest argument, împreună cu faptul că unele dintre ele activează într-un regim reglementat, le conferă o predictibilitate a rezultatelor financiare pe termen lung. Mai mult, avantajul randamentelor generoase ale dividendelor face ca aceste companii să constituie o poziţie de interes pentru portofoliul oricărui investitor, fie el de retail sau instituţional”, a detaliat directorul de investiţii al Certinvest.
Astfel, şi Electrica reprezintă o oportunitate pentru investitori de a fi expuşi la o companie care controlează distribuţia de energie electrică în treu regiuni (Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord), care deservesc peste 3,6 milioane de clienţi, precum au reprezentat şi companiile menţionate mai sus.
În plus, potenţialul Electrica de a avea parte de o guvernanţă corporativă mai bună, printr-un consiliu de administraţie în care membrii să poată fi validaţi şi de investitorii privaţi, este indicat de faptul că statul acceptă o majorare de capital.
“Acest mecanism, aşa cum am văzut şi la celelalte companii care şi-au deschis consiliile de administraţie către independenţi, poate genera premisele unei eficientizări a proceselor de management şi a celor organizatorice, lucru încă deficitar în cadrul companiilor cu deţineri majoritate din partea statului”, a continuat Răzvan Rusu.
Disclaimer: Fondurile administrate de Certinvest intenţionează să subscrie în IPO-ul Electrica.