Stiri: Logistica

Investitii CFR Infrastructura

CFR SA continuă exproprierile în judeţele Sibiu şi Alba

19.06.2016

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a anunţat că în şedinţa de guvern de joi a fost aprobată hotărârea pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 558/2014 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică, de interes naţional, Reabilitarea liniei c.f. Braşov – Simeria, componentă a Coridorului IV paneuropean, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, secţiunile Sighişoara – Coşlariu şi Coşlariu – Simeria”, pentru unităţile administrativ – teritoriale Laslea, Hoghilag, Aţel, Alma, Brateiu, Mediaş, Târnava, Copşa Mică, Axente Sever – judeţul Sibiu, Blaj, Crăciunelu de Jos, Teiuş, Alba Iulia, Sebeş, Vinţu de Jos – judeţul Alba.

Guvernul a alocat suma de 1,337 milioane lei, fonduri suplimentare necesare pentru plata despăgubirii imobilelor situate pe amplasamentul suplimentar al acestui proiect de infrastructură de utilitate publică, respectiv pentru 226 imobile (aproximativ 34.800 mp de teren, 1001 mp construcții și 188 metri lineari împrejmuri). Imobilele sunt situate pe raza localităților Alba Iulia și Vințu de Jos, județul Alba. Suma necesară despăgubirilor a rezultat din raportul întocmit de către un evaluator autorizat ANEVAR.

Procedurile de expropriere și de despăgubire a proprietarilor imobilelor situate pe amplasamentul suplimentar al proiectului de reabilitare a liniei de cale ferată Brașov-Simeria, secțiunile Coșlariu-Sighișoara și Coșlariu-Simeria, vor putea fi finalizate în perioada următoare, ceea ce va permite continuarea executării lucrărilor acestui proiect. Suprafețele necesare pentru realizarea proiectului de reabilitare a liniei de cale ferată Brașov-Simeria, secțiunile Coșlariu-Sighișoara și Coșlariu-Simeria, sunt suprafețe în plus care se alipesc la coridorul de expropriere stabilit inițial prin HG 558/2014, iar suma necesară despăgubirii celor 226 imobile suplimentează suma de 8,838 milioane lei alocată prin actul normativ adoptat în urmă cu doi ani.

Realizarea lucrărilor de reabilitare a liniei de cale ferată Braşov-Simeria, componentă a ramurii nordice a Coridorului IV paneuropean, va conduce la creșterea vitezei trenurilor de călători și de marfă, precum și la confortul și siguranța călătorilor. Până în prezent, cea mai mare parte a lucrărilor au fost executate pe terenurile proprietate private a statului, aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și concesionate CNCF “CFR” – S.A., care funcționează sub autoritatea acestui minister.