Managementul schimbării oferă o serie de tehnici care susțin organizația în procesul schimbării. În mediul de business, schimbarea este constantă și inevitabilă. Dacă va fi prost gestionată, are potențialul de a provoca probleme majore pentru o organizație.
Change managementul sau managementul schimbării oferă o serie de tehnici care au scopul de a pregăti și susține angajații, echipele de angajați și organizațiile în realizarea unor schimbări interne importante.
Managementul schimbării încurajează, de asemenea, creșterea viitoare a companiei, permițându-i să rămână competitivă pe piață.
De ce este nevoie de schimbare?
Printre cele mai comune motive pentru care o organizație are nevoie de schimbare se regăsesc evoluția tehnologică, modificările obiceiurilor de consum ale oamenilor, achiziții, fuziuni, restructurări, revizuirea unor procese sau preîntâmpinarea unor posibile crize.
Change managementul oferă metode, resurse și exemple de implementare pentru ca schimbarea în companie să se facă cât mai natural posibil.
Managementul schimbării are în vedere toată organizația și ceea ce trebuie să se schimbe.
Change managementul are în vedere toată organizația și ceea ce trebuie să se schimbe
De asemenea, managementul schimbării poate fi folosit și doar pentru a analiza modul în care angajații și echipele sunt afectate de o tranziție organizațională.
O abordare sistematică a schimbării și a perioadei de tranziție
Așadar, change managementul reprezintă o abordare sistematică a schimbării și a perioadei de tranziție.
Scopul acestui instrument este de a implementa strategii care să ajute efectiv la efectuarea schimbării, de a controla modul în care se face tranziția și a ajuta oamenii să se adapteze la schimbare.
Pentru a fi eficient, procesul de gestionare a schimbării trebuie să ia în calcul impactul asupra proceselor și sistemelor organizaționale, precum și asupra salariaților. De asemenea, trebuie să includă și o planificare, o documentare și o testare a schimbării, o componentă de comunicare și un proces de evaluare.
Procesul de gestionare a schimbării trebuie să ia în calcul impactul asupra proceselor și sistemelor organizaționale, precum și asupra salariaților
Partea de documentare reprezintă o componentă extrem de importantă în change management, întrucât atunci se vor analiza modul în care schimbarea poate fi pusă în aplicare.
Când este nevoie de schimbare într-o organizație?
Cele mai comune schimbări care apar într-o organizație sunt următoarele:
Schimbarea pentru dezvoltare – este vorba de orice schimbare care aduce o îmbunătățire a proceselor și procedurilor existente deja.
Schimbarea tranzitorie – este vorba de schimbarea care modifică complet statutul organizațional.
Schimbarea transformațională – vorbim aici de schimbarea care modifică fundamental cultura și funcționarea unei organizații
În oricare dintre situațiile de mai sus, change managementul nu face decât să crească succesul proiectelor și inițiativelor care au în vedere schimbarea. De asemenea, managementul schimbării poate îmbunătăți capacitatea unei companii de a se adapta rapid la modificările efectuate.
Managementul schimbării poate îmbunătăți capacitatea unei companii de a se adapta rapid la modificările efectuate
Change managementul sau managementul schimbării. Cele mai eficiente modele pentru managementul schimbării:
Modelul ADKAR
Modelul ADKAR a fost creat de fondatorul companiei de management Prosci, Jeff Hiatt. Acesta cuprinde cinci pași:
- Conștientizarea necesității schimbării
- Dorința de a participa și de a susține schimbarea
- Cunoașterea modului în care se poate face schimbarea
- Abilitatea de a implementa schimbarea
- Consolidarea pentru a susține schimbarea
Modelul de tranziție Bridges
William Bridges a fost un autor american, speaker și consultant organizațional. Acesta consideră că importanța înțelegerii tranzițiilor este un factor cheie pentru ca organizațiile să reușească să se schimbe. De asemenea, conform acestuia, tranziția este procesul psihologic de adaptare la schimbare.
Modelul creat de William Bridges cuprinde trei etape:
- Etapa startului
- Etapa incertitudinii și a confuziei
- Etapa de acceptare
Modelul Bridges este deseori comparat cu cele cinci etape ale durerii de la Kübler-Ross: negare, furie, negociere, depresie și acceptare
Change managementul sau managementul schimbării. Modelul celor opt pași a lui Kotter
John Kotter, profesor universitar la Harvard, a creat un model care cuprinde opt pași:
- Creșterea nevoii de schimbare urgentă;
- Crearea unei coaliții conducătoare;
- Crearea unei viziuni și a unei strategii;
- Comunicarea viziunii și a strategiei;
- Înlăturarea obstacolelor din calea schimbării;
- Obținerea unui câștig pe termen scurt;
- Consolidarea și accelerarea schimbării;
- Ancorarea schimbărilor în cultura întreprinderii.
John Kotter este unul dintre cei mai importanți autori în domeniul leadership-ului și al schimbării
Niciun model al schimbării nu poate reprezenta rețeta succesului în orice situație sau orice companie, însă acestea oferă un set de practici și instrumente care pot ajuta la implementarea schimbării. Așadar, se poate spune că modelele de mai sus reprezintă doar un cadru sistematic pentru schimbare, însă directorii organizațiilor sunt cei care gestionează procesele decizionale ale schimbării. Totuși, ei pot fi ajutați de modelele prezentate mai sus, astfel încât schimbarea într-o organizație să fie realizată cât mai ușor și bine posibil.
Citește și Topul celor mai căutate meserii în 2020