Stiri: IT&C

Cheltuieli IT 2023

Cheltuielile din IT vor ajunge la 4,6 trilioane de dolari în 2023

27.10.2022

Cheltuieli IT 2023. Cheltuielile efectuate la nivel mondial pentru IT sunt estimate să însumeze 4,6 trilioane dolari în 2023, ceea ce marchează o creștere de 5,1% față de 2022, conform ultimei prognoze a analiștilor Gartner.

Cererea pentru IT în 2023

Cererea pentru IT în 2023 se preconizează a fi consistentă, pe măsură ce companiile vor continua să își deruleze inițiativele de digitalizare a afacerilor ca răspuns la evoluțiile economice.

„Cheltuielile IT ale companiilor sunt protejate de impactul recesiunii, deoarece directorii generali și directorii financiari, în loc să reducă bugetele IT, cresc cheltuielile pentru inițiativele de digitalizare a afacerii”, a declarat John-David Lovelock, Distinguished VP Analyst la Gartner. „Turbulențele economice vor schimba contextul investițiilor în tehnologie, crescând cheltuielile în unele domenii și accelerând scăderile în altele, dar nu se preconizează că vor avea un impact semnificativ asupra nivelului general al cheltuielilor pentru tehnologie ale companiilor”, a completat Lovelock.

Cheltuieli IT 2023. Inflația a redus puterea de cumpărare

„Cu toate acestea, inflația a redus puterea de cumpărare a consumatorilor în aproape fiecare țară din lume. Puterea de cumpărare a consumatorilor a fost redusă până la punctul în care mulți amână acum achizițiile de dispozitive din 2022 până în 2023, reducând cheltuielile pentru dispozitive cu 8,4% în 2022 și cu 0,6% în 2023”, a detaliat Lovelock. Analiștii Gartner au discutat în cadrul Gartner IT Symposium/Xpo™ despre tendințele care influențează piața IT.

Tehnologiile care sunt menținute în companii față de cele care susțin procesele de afaceri sunt evidențiate prin ratele lor de creștere proiectate în 2023. Există suficiente cheltuieli pe piața centrelor de date pentru a menține centrele de date locale existente, dar noile cheltuieli continuă să fie orientate către opțiunile cloud, așa cum demonstrează creșterea estimată pentru 2023 de 11,3% a cheltuielilor pentru software.

Companiile continuă să protejeze investițiile digitale

Într-o economie în scădere sau în deteriorare, experiența convențională recomandă reducerea costurilor, inclusiv a costurilor cu componenta IT. Cu toate acestea, un sondaj Gartner realizat în luna iulie 2022 cu participarea a peste 200 de directori financiari a constatat că 69% dintre aceștia au în plan creșterea cheltuielilor pentru tehnologiile digitale. Totodată, 2023 Gartner CIO and Technology Executive Survey a relevat faptul că directorii IT au sarcina de a accelera timpul de valorificare a investițiilor digitale.

Cheltuieli IT 2023. Noi produse și servicii

„Companiile vor folosi tehnologia digitală în primul rând pentru a-și remodela fluxurile de venituri, adăugând noi produse și servicii, schimbând fluxul de încasări pentru produsele și serviciile existente, precum și pentru a schimba beneficiile-cheie oferite de acestea”, a spus Lovelock. „Această tendință a alimentat trecerea de la cumpărarea de tehnologie la construirea, compunerea și asamblarea tehnologiei pentru a susține catalizatorii specifici ai afacerii. Această schimbare este fundamentală pentru creșterea ponderii cloud-ului față de soluțiile locale din perspectiva noilor cheltuieli IT”, a subliniat reprezentantul Gartner.

Reducerea costurilor

„Cu toate acestea, pe măsură ce organizațiile caută să obțină concomitent și eficiența operațiunilor, la lista proiectelor de transformare digitală sunt adăugate reducerea costurilor și/sau evitarea costurilor în perioada actuală de incertitudine economică, nevoile operaționale și de back-office mai tradiționale ale departamentelor din afara IT”, a concluzionat Lovelock.

Citeşte şi Web3. Tehnologia care va schimba modul în care folosim internetul