Stiri: Finante

Cheltuieli mini-vacanta Revelion 2022

Câţi bani au cheltuit turiştii în mini-vacanţa de Revelion?

05.01.2022

Cheltuieli mini-vacanţă Revelion 2022. 121.000 de turişti şi-au petrecut Revelionul 2021/2022 într-o destinaţie din România, cu 32% mai puţin în comparaţie cu Revelionul 2019/2020, şi au cheltuit aproape 25,6 milioane de euro, în scădere cu 40% raportat la aceeaşi perioadă a anului 2019, an de referinţă în turismul autohton, conform datelor centralizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Rezervările de Revelion 2022

Faţă de anii trecuți, rezervările pentru Revelion s-au făcut pe ultima sută de metri. Durata sejurului a scăzut de la 5 la 3 nopţi de cazare faţă de anul trecut, explicaţia fiind şi faptul că zilele legale nelucrătoare de 1 şi 2 ianuarie au picat în weekend.

Prin urmare, multe unităţi de cazare din România au avut un grad de ocupare mic sau chiar au fost goale.

”După doi ani de restricţii, românii au putut sărbători Revelionul în condiţii aproape normale, întrucât autorităţile au ridicat o parte din măsurile impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, cei mai mulţi români au preferat să petreacă noaptea dintre ani în grup restrâns şi, mai ales, în locuri mai izolate”, spun reprezentaţii FPTR.

Cheltuieli mini-vacanţă Revelion 2022. Turismul rural

Cel mai mare număr de locuri rezervate de Revelion s-a înregistrat în turismul rural – aproximativ 48.000, turiştii petrecându-şi noaptea dintre ani la pensiuni, cu 20% mai puţin faţă de 2019/2020.

În aceste destinaţii, pe lângă ofertele tradiţionale, au fost pregătite şi pachete turistice atractive, cu cazare şi masă de tip all inclusive.

Pe locul al doilea în clasamentul destinaţiilor interne alese de români se află zona montană, unde peste 40.000 de turişti şi-au petrecut Revelionul, totuşi cu 18% mai puţin faţă de anul 2019.

Cele mai solicitate staţiuni au fost cele cunoscute:

 • Valea Prahovei
 • Poiana Braşov
 • zona Rucăr-Bran
 • Păltiniş
 • Rânca
 • Straja
 • Maramureş
 • Bucovina

O noutate pentru turişti a fost deschiderea primei pârtii olimpice de schi din România şi a telegondolei din staţiunea montană Borşa, situată la poalele Munţilor Pietrosul Rodnei.

Staţiunile balneare

Staţiunile balneare au găzduit de Anul Nou peste 16.000 de români. Nivelul este în scădere cu 37% faţă de anul 2019. Cele mai vândute pachete au fost cele cu:

 • 3 nopţi de cazare
 • demipensiune
 • petrecere de Revelion
 • acces gratuit la piscină, saună şi sala de fitness.

Cea mai mare scădere, de 57%, s-a înregistrat în hotelurile si restaurantele din Bucureşti şi oraşele din ţară. Multe locaţii nu au fost deschise din cauza lipsei de turişti, dar şi de personal.

Astfel, doar 13.500 de români au ales să se distreze într-unul dintre hotelurile situate în marile centre urbane. În aceste unităţi, sejurul minim a fost de 2 nopţi.

Cheltuieli mini-vacanţă Revelion 2022. Delta Dunării

Au fost făcute rezervări şi în Delta Dunării şi pe litoralul românesc. Numărul turiştilor a fost totuşi mic comparativ cu alte destinaţii.

“E important de subliniat faptul că în unităţile de cazare din ţară nu a existat limită de capacitate şi au fost acceptate persoanele vaccinate sau trecute prin boală, precum şi persoanele testate, iar în restaurante singura restricţie a fost ca acestea să funcţioneze la 50% din capacitate. În anul 2021, lipsa voucherelor de vacanţă a dus la creşterea numărului de turişti cazaţi în structuri neclasificate, care, în unele staţiuni, a ajuns să depăşească numărul locurilor în unităţile clasificate. Astfel, jumătate din cei prezenţi în staţiunile de pe Valea Prahovei au fost cazaţi în vile şi apartamente neclasificate şi au petrecut noaptea de Revelion în aceste structuri, cu mâncare şi băutură adusă de acasă sau comandată online”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv FPTR.

Citeşte şi Turismul din România, creştere de 31,4% în octombrie 2021