Stiri: Social

cheltuieli minivacanta de revelion

Câți bani au cheltuit turiștii români în mini-vacanța de Revelion?

07.01.2019

Nu mai puțin 166.000 de turişti români au ajuns de Revelion în staţiunile din ţară. Nivelul este cu 4,5% mai mare decât în anul precedent. Acesția au cheltuit peste 40 de milioane de euro, în creştere cu 8,5%, comparativ cu Revelionul anterior, conform datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

De Revelion, numărul turiştilor a crescut. Motivele sunt următoarele:

 • majorarea puterii de cumpărare
 • acordarea voucherelor de vacanţă

Acestea au compensat lipsa zăpezii din unele staţiuni şi au dus la o creştere de 4,5% a numărului de turişti faţă de Revelionul 2017/2018.

Cheltuieli minivacanța de Revelion. Principala opțiune a turiștilor români

„Ca în fiecare an, România rămâne principala opţiune de vacanţă a turiştilor români. Tarifele de cazare accesibile, mâncarea mai ieftină decât oriunde în destinaţiile străine concurente şi faptul că pentru prima dată au fost distribuite voucherele de vacanţă şi personalului bugetar, au făcut ca numărul de români din staţiunile autohtone să crească de la an la an. Pe de altă parte, chiar dacă nu a devenit, aşa cum ne dorim cu toţii, o destinaţie internaţională importantă, un număr din ce în ce mai mare de străini au început să ia în calcul România atunci când îşi plănuiesc vacanţa de Revelion”, a spus Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv FPTR.

Destinaţiile cu tradiţie au fost foarte solicitate. Cele mai multe locuri vândute de Revelion s-au înregistrat în turismul rural. Așadar, 57.000 de turişti au preferat să-şi petreacă noaptea de Anul Nou la pensiuni, fiind, totuşi, cu 1,7% mai puţini faţă de anul trecut. Datorită pachetelor consistente de servicii, în acest segment s-au înregistrat cele mai lungi sejururi, de până la cinci nopţi.

Cheltuieli minivacanța de Revelion. Stațiuni balneare

Peste 28.000 de români au ales să petreacă sărbătorile de iarnă în staţiunile balneare. Nivelul este similar cu anul trecut.

Pe de altă parte, o creştere s-a înregistrat în zonele montane. Astfel, 37.000 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa de Revelion la munte, cu 2,7% mai mult faţă de anul 2017. Aceste evoluţii statistice sunt în limita marjei de eroare, ele fiind nesemnificative.

Cea mai mare creştere procentuală s-a înregistrat pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale țării, unde au plătit un pachet de minimum 2 nopţi peste 42.000 de persoane, în creştere cu 16,5% faţă de anul trecut.

Cheltuieli minivacanța de Revelion. Delta Dunării și Litoral

Creşteri au fost înregistrate și în Delta Dunării, dar şi pe Litoral, numărul turiştilor veniţi în aceste destinaţii fiind, totuşi, foarte mic, din cauza numărului restrâns de locuri de cazare încălzite.

În ceea ce priveşte prețurile percepute în perioada Revelionului, se constată că acestea s-au majorat faţă de 2018 cu o medie de 4%, cu mult sub creşterea elementelor care compun tariful, cum ar fi utilităţile şi salariile, care au avut creşteri de până la 25% în anul 2018, diferenţa fiind compensată prin scăderea TVA-ului, dar mai ales prin scăderea profitului hotelurilor.

Per total, românii au cheltuit peste 187,5 milioane de lei (40 milioane euro) pentru pachetele de Revelion în ţară. Suma este în creştere cu 8,5% faţă de anul anterior.

Cheltuieli minivacanța de Revelion. Cele mai căutate zone au fost:

 • Valea Prahovei
 • Poiana Braşov
 • Păltiniş
 • Rânca
 • Strajă
 • Călimăneşti
 • Băile Felix
 • zonele tradiţionale rurale Bran-Moieciu, Maramureş, Bucovina.

Cheltuieli minivacanța de Revelion. Destinații externe

Românii care au ales să îşi petreacă vacanţa de sărbători în străinătate au avut de ales între destinaţii de schi şi sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în oraşe europene şi destinaţii exotice îndepărtate. Cu toate că au beneficiat de un număr mai mare de zile libere, doar 10.500 de turişti români au apelat la agenţiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate.

Numărul românilor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte ţări a scăzut cu 5% faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă. Aceștia au cheltuit o sumă similară cu cea de anul trecut, aproximativ 6,1 milioane de euro. Cei mai mulţi şi-au cumpărat pachete pentru destinaţii de schi şi sporturi de iarnă în:

 • Austria
 • Franţa
 • Italia
 • Bulgaria

Citește și Contul de economii Junior Centenar: Programul este operațional de la 1 ianuarie 2019