Slide

Stiri: Companii

bani

Câţi bani au cheltuit turiştii străini care au vizitat România în primul trimestru din 2022?

20.06.2022

Cheltuieli turişti străini trimestrul 1 din 2022. Institutul Naţional de Statistică anunţă că în trimestrul I 2022, turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit în medie 2465,9 lei / persoană. Numărul total al turiștilor nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective, în trimestrul I 2022, a fost de 232,4 mii, cheltuielile acestora însumând 573,1 milioane de lei (în medie aprox. 2465,9 lei / persoană).

Călătoriile pentru afaceri

Călătoriile pentru afaceri (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 52,4% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în trimestrul I 2022, cheltuielile acestora reprezentând 56,2% din totalul cheltuielilor.

Dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în trimestrul I 2022, 47,6% au călătorit în scop particular, cheltuielile acestora reprezentând 43,8% din totalul cheltuielilor. Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Cheltuieli turişti străini trimestrul 1 din 2022. Cazare

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în trimestrul I 2022, ponderea principală o
reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,4%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (86,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 18,6%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,6% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 50,0% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 26,6% pentru cadouri și suveniruri.

Închirierea de autoturisme

Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 63,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 34,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul cheltuielilor în scop particular în trimestrul I 2022, ponderea principală o reprezintă cheltuielile pentru cazare (42,1%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (77,9% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

Cheltuieli turişti străini trimestrul 1 din 2022. Restaurante şi baruri

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi pentru cumpărături au fost de 16,7%, iar cele în restaurante şi baruri au reprezentat 15,7% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 41,7% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 35,3% pentru cumpărarea de îmbrăcăminte, încălțăminte etc. Cheltuielile pentru transportul rutier în interiorul țării au avut o pondere de 45,0% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 57,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în trimestrul I 2022, 38,9% și-au organizat sejurul printr-o agenție de turism, 34,9% și-au organizat singuri sejurul, 18,2% au optat pentru alte modalităţi de organizare a călatoriei, în timp ce 8,0% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu, cât și printr-o agenție de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în trimestrul I 2022 a fost avionul, folosit de 78,0% din numărul total de turişti, în timp ce 17,7% au utilizat autoturisme proprii, 2,5% autocare și autobuze, iar 1,8% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Citeşte şi Topul ţărilor de unde să lucrezi la distanţă