Stiri: Economie

Cheltuielile cu infrastructura vor ajunge la 30 miliarde de dolari, în anul 2025

02.09.2014

Cheltuielile cu infrastructura, în România, vor creşte cu 5% pe an în perioada 2013 – 2025, conform unui raport al PwC şi Oxford Economics. Ritmul va fi mai rapid decât cel înregistrat în ţările din Europa de Vest, dar mai încet ca rata de creştere la nivel global.

Astfel, în România cheltuielile totale de infrastructură vor ajunge la valoarea de aproximativ 30 miliarde de dolari până în anul 2025, conform raportului.

„Infrastructura României, în special infrastructura de transport, are mare nevoie de îmbunătăţiri, ceea ce justifică creşterea substanţială a cheltuielilor cu drumurile din ultimii ani. Ne aşteptăm ca infrastructura de transport să continue să fie o prioritate în timpul redresării economice din Europa. Investiţiile în infrastructura de transport rutier, susţinute în parte de fonduri europene, vor continua să constituie principala cheltuială pentru investiţiile în infrastructura de transport, cu o creştere prognozată de la 4.5 miliarde dolari în 2013 la aproape 9 miliarde dolari în 2025”, a afirmat Daniel Anghel, Partener în cadrul departamentului de taxe şi lider al echipei de servicii pentru sectorul public, PwC România.

Investiţiile în sectorul metalurgic, chimic şi de rafinare vor creşte

În plus, sectorul industriei grele din ţara noastră pare să aibă avantaje competitive faţă de cele din statele vecine cu costuri de producţie mai mari. Investiţiile în aceste sectoare au înregistrat o creştere mare în anii dinaintea intrării României în Uniunea Europeană, însă au scăzut în timpul crizei economice globale.

Pe termen mai lung, PwC se aşteaptă ca investiţiile să îşi revină în sectorul metalurgic, chimic şi de rafinare, urmând să se dubleze de la 2,3 miliarde dolari în 2013 la 4,5 miliarde dolari în 2025.

Cheltuielile sociale, o prioritate

Studiul mai arată că cheltuielile sociale vor constitui, de asemenea, o prioritate, cu cheltuielile de asistenţă medicală în creştere cu aproximativ 0,5% pe an mai rapid decât cheltuielile pentru educație, pe măsură ce populaţia României îmbătrâneşte, deși într-un ritm mai lent decât cele din Europa de Vest. Totalul cheltuielilor cu infrastructura socială este de așteptat să ajungă la 10 miliarde de dolari pe an până în anul  2025.

“Pentru a îşi consolida şi accelera creşterea economică, România va avea nevoie de investiţii masive în infrastructură în următorii 10 ani, în valoare de zeci de miliarde de euro. Pentru a finanţa asemenea investiţii mari, autorităţile publice ar trebui să ia în considerare o gamă mai mare de surse de finanţare – de la fonduri europene la parteneriate public-private. Ar trebui să ne inspirăm din modelul spaniol de dezvoltare a infrastructurii, care a utilizat la maximum soluţia concesiunilor. De asemenea, vom avea nevoie de bugete multi-anuale capabile să finanţeze pe termen lung proiectele de infrastructură aflate în derulare” adaugă Daniel Anghel.