Stiri: Finante

Cheltuielile pe cardurile Visa emise în România au ajuns la 21 miliarde euro, în 2014

04.02.2015

În anul fiscal 2014, cheltuielile totale pe cardurile Visa emise în România au crescut cu 9%, la aproximativ 21 miliarde euro, în contextul în care plăţile la comercianţi au depăşit în medie 10 milioane euro zilnic, demonstrând că tendinţa consumatorilor de adoptare a tranzacţiilor electronice se consolidează, potrivit rezultatelor anuale pentru România raportate de Visa Europe.

Cardurile de debit, principalul segment al portofoliului deţinut de Visa Europe în România, au susţinut creşterea de 12,4% înregistrată de cheltuielile efectuate la POS cu toate tipurile de carduri Visa, precum şi majorarea cu 16,6% a numărului tranzacţiilor la comercianţi.

Valoarea medie a tranzacţiilor la comercianţi a înregistrat o reducere semnificativă pentru al doilea an consecutiv, scăzând cu 3,6%, la 33,7 euro, ceea ce demonstrează că românii îşi folosesc cardurile Visa pentru a face plăţi frecvente şi de valoare mai mică direct la comercianţi.

În 2014, numărul de carduri Visa emise în România a crescut cu 2,6%, la 7,3 milioane de unităţi, în condiţiile consolidării principalului portofoliu, respectiv cardurile de debit (+3,6%). Cardurile de debit au înregistrat o evoluţie bună în 2014, confirmând tendinţa posesorilor de carduri de a plăti direct la comercianţi fără costuri suplimentare. Numărul tranzacţiilor efectuate cu carduri de debit Visa la POS a crescut mai rapid faţă de valoarea plăţilor, respectiv cu 19,4% comparativ cu 14,9%, ceea ce a condus la scăderea valorii medii a tranzacţiilor la comercianţi cu 3,8%.

Segmentul cardurilor emise pentru companii a înregistrat pentru al patrulea an consecutiv o creştere de două cifre a tuturor indicatorilor. Astfel, s-au emis mai multe carduri Visa pentru companii (+10%), care au fost folosite pentru a realiza cheltuieli mai mari per total (+14,1%) şi la comercianţi (+16,3%), precum şi pentru mai multe tranzacţii la POS (+21,4%).

„Schimbarea comportamentului consumatorilor şi comercianţilor din România a continuat într-un ritm rapid în 2014, în condiţiile în care încrederea acestora în plăţile electronice a crescut în mod constant în ultimii ani. Plăţile cu cardul au depăşit mai multe praguri importante de-a lungul anului 2014, inclusiv peste 10 milioane de euro cheltuiţi în medie zilnic la comercianţi şi peste 10 milioane de tranzacţii realizate lunar la POS, dintre care peste 1 milion de plăţi realizate lunar cu cardurile pentru companii”, a afirmat Cătălin Creţu, director regional pentru România, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe.

Conform acestuia, în 2014, Visa a susţinut în mod activ plăţile cu cardul prin intermediul diverselor campanii care au vizat atât consumatorii cât şi IMM-urile, iar rezultatele au fost vizibile.

„Pentru anul fiscal 2015, intenţionăm să ne concentrăm pe produse şi servicii inovatoare, educaţie financiară şi campanii orientate către dezvoltarea anumitor sectoare, precum cel public sau marii retaileri. În ceea ce priveşte inovaţia, un pas extraordinar pentru piaţa cardurilor din România l-a reprezentat decizia mai multor bănci membre ca toate cardurile nou emise să aibă încorporată tehnologia contactless. În doar câteva luni, acest lucru a condus la triplarea atât a numărului de carduri Visa contactless, cât şi a tranzacţiilor la POS, care au depăşit valoarea de 1 milion euro pe lună. Dacă adăugăm la acest context schimbările legislative anunţate pentru perioada următoare, putem spune că 2015 va fi un an de cotitură pentru piaţa cardurilor, generând multiple oportunităţi pe care suntem pregătiţi să le valorificăm”, a încheiat Cătălin Creţu.