Cheltuielile pentru Sărbători, planificate cu mare atenţie

16.12.2015

O mare parte dintre români planifică din timp cheltuielile de Sărbători și caută să economisească pentru a nu pune presiune pe bugetul de familie, arată un sondaj online desfășurat pe platforma SigurantaFinanciara.ro, în perioada 20 noiembrie – 10 decembrie, la inițiativa Provident Financial România.

Astfel, peste 65% dintre participanții la sondaj declară că își planifică din timp lista de cadouri, coșul de cumpărături și restul achizițiilor specifice și fac tot posibilul să se încadreze în buget, în timp ce 29% spun că vor face cumpărăturile de sărbători sporadic, în funcție de oportunități și de buget, chiar dacă se așteaptă să depășească bugetul disponibil. 43% dintre participanții la sondaj declară că au pus bani deoparte pentru sărbători, urmând să mai completeze cu venituri obținute în luna decembrie dacă este necesar.

Totodată, 13% dintre respondenți spun că nu economisesc specific pentru această perioadă a anului, dar că vor aloca bugetele necesare din economiile pe care le fac pe parcursul anului.

Coșul de cumpărături pentru Crăciun va presupune un buget similar celui din oricare altă săptămână din an pentru 4 din 10 respondenți, în timp ce 14% spun că vor cheltui mai puțin decât de obicei, întrucât împart cheltuielile pentru masa de Crăciun cu întreaga familie. Restul se așteaptă să cheltuiască mai mult față de coșul săptămânal obișnuit, cuprinși de febra sărbătorilor.

Pentru cadourile de sărbători, 44% dintre români estimează că vor aloca aproximativ o treime din veniturile lunare ale familiei, iar un sfert declară că vor cheltui sub 10% din bugetul lunar, întrucât au economisit și au planificat din timp bugetul pentru a acoperi aceste cheltuieli. Unul din cinci respondenți va aloca un buget mai mare de jumătate din veniturile lunare ale familiei pentru cadourile de sărbători, iar 9% declară că se așteaptă să cheltuie mai mult decât își permit, cel mai probabil fiind necesar să se împrumute pentru a-și echilibra bugetul.

“Vedem un interes tot mai mare în rândul românilor pentru planificarea cheltuielilor, optimizarea bugetului de familie și economisirea pentru anumite evenimente cum sunt sărbătorile de Crăciun. Rezultatele sondajului sugerează că tot mai mulți români adoptă un comportament financiar responsabil și planifică din timp cheltuielile din timpul sărbătorilor de iarnă”, a declarat Viktor Boczán, Directorul General al Provident Financial România.

 

 

Citiți și despre: