Slide

Editie Septembrie

Piata bunurilor de consum

Chibzuință în consum, după criza economică

30.08.2013

Cum și-au schimbat românii obiceiurile de consum după criza economică

Românii s-au văzut nevoiți să își schimbe stilul de consum odată cu efectele puternice și de lungă durată ale crizei economice. Frica zilei de mâine, cauzată de veniturile drastic micșorate din timpul recesiunii, îi face pe consumatorii români să rămână chibzuiți în momentul în care achiziționează diferite produse, chiar dacă, teoretic, criza economică s-a finalizat.

Nu mai puțin de 25% dintre românii care locuiesc în orașe spun că nu le place să meargă la cumpărături, fiind pesimiști cu privire la situația lor actuală, arată un studiu recent realizat de GfK. „Aproximativ un sfert dintre orășenii din România spun că nu le place să meargă la cumpărături. Dintre aceștia, două treimi sunt bărbați. De asemenea, media lor de vârstă este ușor mai ridicată decât cea a fanilor shopping-ului. Pe de altă parte, această atitudine nu are legatură cu lipsa resurselor: atât cei care evită cumpărăturile, cât și cei pe care îi distrează au venituri similare și nu sunt nici mai pesimiști, nici mai optimiști în legătură cu felul în care va evolua situația lor financiară în viitorul apropiat” se arată în cercetarea menționată.

Potrivit cercetării, cei cărora nu le surâde ideea de a merge la cumpărături sunt de mai puține ori în situația în care cumpără ceva doar pentru a se răsfăța – 38%, față de un procent de 68% în rândul celor care consideră cumpărăturile o metodă prin care se pot și relaxa.

Pe ce cheltuiesc românii cel mai mult?

Un alt studiu, de data aceata realizat de firma de consultanță A.T. Kearney arată că, într-un buget de cheltuieli mediu lunar de 1.500 de lei al unei gospodării, alimentele au o pondere cel mai ridicată, de 42%. Ponderea este în creștere: cine cheltuia pe mâncare circa 500 de lei în 2008, acum cheltuie cu 100 de lei mai mult. La fel se întâmplă și cu produsele precum țigările și alcoolul. Ponderea lor în bugetul de consum a crescut de la 6 la 7%. Motivul principal? Creșterile de prețuri peste nivelul inflației, mai ales la alcool și tutun, produse care au fost taxate în ultimii ani mult mai aspru de autorități.

De cealaltă parte însă, românii scot din buzunar mai puțin pentru îmbrăcăminte: de la 5,5 la 3,9%.

În ceea ce privește nivelul facturilor, ponderea a rămas oarecum egală ca în 2008 – aproximativ 19% din buget.

Noua epocă a cumpărăturilor

Pragmatismul în cumparare se pare că este cuvântul cheie anul acesta. Românii limitează cumpărăturile la ceea ce au nevoie imediat și nu mai cumpără nimic doar din impuls. O cercetare realizată de Orkla Foods România (producătorul margarinei Linco și al pateului Ardealul) arată că românii preferă să rămână fideli anumitor mărci, întrucât asta le conferă siguranța respectării standardelor de siguranță alimentară.

Acesta pare să fie și motivul pentru care românii aleg din ce în ce mai des mărcile private, care au crescut foarte mult în ultimii ani. Prețul mai scăzut și calitatea oferită au ridicat vânzările de mărci private în lanțurile magazinelor la circa 12% din totalul pieţei locale de retail în volum, pondere în creştere accelerată în ultimii ani, în condiţiile în care în 2007 acestea acopereau doar 2% din piaţă, potrivit GfK. Creşterea faţă de anul trecut este de 3 puncte procentuale, de la o cotă de piaţă de 9%, se arată într-un comunicat al firmei de cercetare.

Mai mult de 9 din 10 gospodării din România au cumpărat, cel puţin o dată, o marcă privată din orice format de retail. Aceştia fie cumpără din ce în ce mai multe categorii, fie cumpără în mod repetat aceleaşi produse.

Cea mai bună creștere se poate observa în segmentul de produse alimentare, unde mărcile private acoperă 17% din valoarea totală pentru consumul casnic. Mărcile private au o prezenţă impresionantă şi în segmentul produselor de îngrijire a casei, unde acoperă 11% din valoarea totală. De asemelea, produsele din hârtie, precum şerveţele, şervete de bucătărie, şerveţele umede sau hârtie igienică, sunt vândute cu succes sub eticheta „marcă proprie”. Rezultatele GfK Leaflet Monitor confirmă de altfel faptul că anul trecut a marcat și o intensificare a promovării mărcilor private în cataloagele retailerilor importanți din România.

O altă tendință în comportamentul românilor este grija pentru o viață mai sănătoasă. Se pare că românii fac mai mult sport și înclină balanța către o alimentație echilibrată, îngrijoraţi fiind de starea lor de sănătate.