Logistica

Chimpex, lider pe piața operatorilor portuari din Constanța

01.06.2016

Compania a început lucrările la cel mai modern  terminal de cereale din regiunea Mării Negre. Chimpex activează pe piață încă din anul 1946, când Portul Constanța era în plin proces de extindere, și a contribuit semnificativ, încă din acele vremuri, la succesul pe care portul îl are astăzi.

Începând cu anul 2005, Azomureș SA – singurul producător de îngrășăminte chimice pentru agricultura din România – este acționarul majoritar al Chimpex SA. În consecință, odată cu preluarea acționarului principal de către grupul Ameropa în 2012, Chimpex a devenit și el parte a grupului.

Așadar, amprenta unuia dintre cei mai importanți traderi agricoli din lume și-a făcut simțită prezența, activitatea companiei intensificându-se și, astfel, crescând și nevoia pentru investiții.

„Chimpex se bazează pe principii etice, legale și comerciale pentru a-și dezvolta activitatea într-un mod adecvat. Suntem pregătiți să facem față provocărilor ce apar frecvent într-un mediu economic în continuă schimbare. În plus, suntem în permanență atenți la nevoile clienților noștri și venim cu cele mai bune soluții pentru a forma și consolida relațiile cu aceștia”, declară Mihai Panait, directorul general al Chimpex SA.

O gamă completă de servicii oferite

Chimpex are ca activitate principală încărcarea/descărcarea de nave, dar și depozitare și ambalare. Mărfurile stocate sunt în cea mai mare parte cereale, oleaginoase, șrot de soia, de floarea soarelui și de rapiță, îngrășăminte, zahăr, fosfat și apatită. În plus, pot fi depozitate și manipulate produse metalurgice, țevi și chimicale, pe o platformă descoperită a cărei suprafață este de 40.000 metri pătrați și în magazii a căror suprafață este de 10.000 metri pătrați.

Datorită evoluției pozitive din ultimii ani, astăzi, compania deține o capacitate totală de depozitare de 426.000 de tone, 10 dane operaționale, capacitate maximă de preluare de 26.000 de tone/zi, acces la 10 linii de cale ferată și acces rutier, 360.000 metri pătrați de suprafață de operare.

Chimpex are ca obiect principal de activitate manipularea de mărfuri și tranzit prin încărcări sau descărcări în și din nave și vagoane, depozitarea de mărfuri, efectuarea de operațiuni legate de manipulări și expedieri de mărfuri.

Depozitarea este o activitate complementară celei de manipulare a mărfurilor, acestea fiind stocate în cele mai bune condiții. În plus, obiectivul principal al companiei este acela de a pregăti cea mai mare parte a mărfii care urmează a fi încărcată la bordul unei nave și de a stoca marfa în timpul unei descărcări de navă, până când clientul efectuează transportul către depozitele sale sau livrează către client.

În ceea ce privește ambalarea, Chimpex are atât experiența, cât și echipamentul necesar pentru ambalarea mărfii vrac granulate în saci de 500 și 1.200 de kilograme, la o rată de 2.000 de tone/zi.

„Suntem eficienți și depunem eforturi pentru a satisface cât mai bine nevoile clienților noștri. În acest sens, am perfecționat sistemul de planificare și raportare, având în vedere operațiunile pe categorii de mărfuri pentru fiecare client în parte, depozitul, planificarea operării navelor la nivelul danelor, cât și planificarea recepției sau expediției mărfurilor pe calea ferată sau rutier”, susține Mihai Panait.

Oamenii – una dintre principalele valori

Pentru o bună desfășurare a activității, Chimpex are un colectiv performant și valoros, format din 250 de angajați. În plus, aceștia reprezintă una dintre valorile care ghidează activitatea companiei: profesionalismul, oamenii, integritatea și siguranța.

Astfel, societatea își construiește relațiile de afaceri pe baza încrederii și corectitudinii reciproce, atingând cele mai înalte standarde printr-o bună comunicare, prin atenția acordată planificării și inovației, dar și prin angajamentul de a obține cele mai bune rezultate. Toate acestea se obțin cu ajutorul unei echipe bine pregătite.

„Recunoaștem și credem în valoarea angajaților noștri și încurajăm dezvoltarea profesională continuă prin intermediul programelor de formare susținute de companie. De asemenea, punem accentul pe siguranța la locul de muncă pentru toți angajații, contractorii, subcontractorii și clienții noștri. Asigurăm instructaj privind procedurile de siguranță și nu tolerăm nicio abatere. Totodată, depunem continuu eforturi pentru a îmbunătăți condițiile de muncă”, adaugă directorul general al companiei..

.

În spatele succesului Chimpex stau o echipă experimentată și o politică de business bazată pe integritate și profesionalism

De asemenea, întregul management al Chimpex are o vastă experiență în operațiunile portuare și recunoaște contribuția valoroasă a angajaților pentru succesul general al companiei, prin implicare și dedicare.

Cel mai modern terminal de cereale – proiectul companiei

„De-a lungul timpului, ne-am străduit în permanență să venim cu soluții potrivite care să satisfacă pe deplin nevoile clienților noștri din ce în ce mai numeroși. Am făcut constant investiții importante la nivel de stocare a mărfii, operațiuni de încărcare/descărcare sau în ceea ce privește spațiul de parcare a camioanelor”, menționează Mihai Panait.

Astfel, cele mai recente investiții ale Chimpex au vizat creșterea volumului de depozitare prin construirea depozitului 63C, care are o capacitate de 25.000 de tone de marfă; contractarea unui alt depozit cu o suprafață de 9.000 de metri pătrați; extinderea lotului de parcare cu 6.500 de metri pătrați, asigurând un spațiu pentru cel puțin 100 de camioane; achiziționarea a încă 2 cântare pentru camioane și vagoane.

În acest moment, compania a început lucrările la cel mai modern terminal de cereale din regiunea Mării Negre, investiție în valoare de 44 de milioane de euro. Acesta va fi amplasat în Molul IV din Portul Constanța, Dana 55 și va avea o capacitate de procesare de 3,5 milioane de tone de cereale și plante oleaginoase pe an și o capacitate totală de stocare de 200.000 de tone.

Terminalul de cereale este cea mai valoroasă investiție a companiei din ultima perioadă și ajunge la 44 de milioane de euro, venind într-un context în care tranzitul de cereale prin Portul Constanța are o creștere spectaculoasă.

Terminalul va fi format din 20 de silozuri de cereale cu o capacitate de stocare de 10.000 de tone fiecare. În plus, va fi total automatizat și din acesta vor putea fi încărcate simultan câte 2 nave de mare tonaj.

Planurile de viitor ale Chimpex țintesc creșterea bazei de clienți și a cantității de mărfuri operată, planuri bazate pe investițiile recente. De asemenea, compania mai are în plan și dezvoltarea parteneriatelor atât pe plan local, cât și internațional.

În ultimii ani, societatea a înregistrat o creștere permanentă a cifrei de afaceri, în anul 2013 creșterea fiind impresionantă, de 42% față de anul precedent. În schimb, pentru anul curent, conducerea companiei se așteaptă la o cifră de afaceri aflată la nivelul celei înregistrate la sfârșitul anului 2015, în valoare de 24,5 milioane de euro.