Constructii

Chiriașii se întâlnesc cu proprietarii: Renters.ro

01.09.2015

Platforma online care vrea să revoluționeze piața imobiliară. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că primul domeniu grav afectat de criza economică a fost piața imobiliară. Multe proiecte au fost blocate, iar bugetele pentru celelalte au fost oprite. Cu toate acestea, un antreprenor din București este convins că poate revoluționa sectorul imobiliar. Soluția? O platformă online, cu circuit închis și controlat, care îmbunătățește comunicarea dintre proprietarii de imobile și cei care vor să închirieze o casă. Mai mult decât atât, site-ul oferă servicii adiționale, care vin în ajutorul celor care vor să renunțe la vechile modalități prin care este plătită chiria.

10 ani de vânzări online, video advertising, muncă în cadrul departamentului de vânzări la Dacia, vânzare de publicitate TV. Este doar o parte din experiența profesională pe care a adunat-o Cornel Axin, CEO Renters.ro. “Renters.ro este axat exclusiv pe zona de închirieri. Conceptul este unul total diferit de ceea ce se întâmplă în prezent în România. Și o să rămân puțin aici, la ce se întâmplă acum în România. Răspunsul scurt este nimic. Dacă dezvoltăm puțin o să înțelegem faptul că zona de închirieri este reprezentată de site-uri de imobiliare cu aceeași structură de peste 10 ani, laolaltă cu vânzările imobiliare, chiar dacă din punctul de vedere al procesului nu au nicio legătură. Dacă analizăm și mai bine, încep să apară problemele: anunțuri false, agenți lipsiți de profesionalism, agenți camuflați în proprietari,  aceleași anunțuri pe patru, cinci site-uri, dar cu prețuri diferite, neîncredere, comisioane mari, chiriași rău platnici, proprietari neserioși și aș putea continua”, ne-a declarat Cornel Axin, CEO-ul Renters.ro.

Proiect pornit de la o nevoie

Acum aproximativ doi ani, antreprenorul aștepta nașterea celui de-al doilea copil, așadar era în căutare de o locuință mai mare. Nimic mai simplu, întrucât știa exact ce își dorea și a început să caute casa perfectă pentru familia sa.

După nu mai puțin de trei luni de căutări active nu doar așteptările s-au micșorat, ci și răbdarea. “După mai mult de trei luni de frustrare, m-am săturat și m-am oprit. Mi-am dat seama de faptul că este o problemă generală a pieței, atât pentru proprietari cât și pentru chiriași. Aveam niște bani în acel moment, în speranța că ne vom putea cumpăra propria noastră casă într-un an sau doi, am luat toți acei bani, am făcut o listă cu peste 50 de probleme reale din procesul de închiriere și am împachetat soluțiile lor într-o platformă de renting. O platformă care să elimine toate problemele din procesul actual de închiriere”, povestește Cornel Axin.

Sita” care cerne anunțurile

Proiectul Renters.ro s-a născut așadar dintr-o nevoie reală a antreprenorului și se dorește a deveni o platformă socială pentru toți cei implicați într-un astfel de proces, un site care “cerne” cerințele și potrivește anunțurile imobiliare.

Pe scurt, atât proprietarii de case, cât și viitorii chiriași sunt invitați să se înscrie pe platformă și să detalieze cât mai bine așteptările sale, fie că este vorba despre o casă nouă, fie că vorbim despre ce dorește un proprietar de la un viitor chiriaș.”Din punct de vedere tehnic, oamenii vor putea să creeze un profil foarte bine structurat și detaliat, exclusiv cu informații despre statutul lor de <renter>, proprietar sau chiriaș: sunt fumător, am copii, acestea sunt zonele mele preferate, vreau cel puțin trei camere, am pisică, etc. În oglindă, le fel va face și proprietarul”, ne-a povestit CEO-ul Renters.ro. Platforma funcționează pe baza unui sistem de matching, care face posibilă doar afișarea profilelor care sunt interesante pentru utilizatorii activi, eliminând astfel anunțurile care nu se potrivesc. “Datele personale nu sunt vizibile, decât în momentul în care tu îți dai acceptul. Astfel, toate interacțiunile se fac printr-un sistem <Aplică / Invită>: chiriașii aplică la proprietățile preferate, iar proprietarii invită chiriașii potriviți. Simplu, în siguranță și eficient”, adaugă antreprenorul român.

Servicii adiționale

Platforma nu este doar un website unde proprietarii își pot găsi chiriașii potriviți și invers, ci oferă și servicii conexe.

Este vorba despre secțiunea myHome, unde proprietarul unui imobil se poate conecta și poate ține o evidență strictă, în timp util, a tuturor modificărilor aduse casei. „Secțiunea poate fi folosită și de cei care au deja chirie: îți faci cont și îți inviți proprietarul sau chiriașul existent direct în zona de Administrare. Recomandăm să facă toată lumea asta, chiar dacă au deja chirie pentru că, pe lângă avantajele administrării locuinței, când se termină contractul, își vor găsi noua casă sau noul chiriaș mult mai rapid și doar cu o simplă apăsare de buton, care te scoate din myHome și te adaugă din nou în sistemul de căutări”, ne-a explicat Cornel Axin, CEO-ul Renters.ro.

Planuri mărețe

Acestea sunt doar funcționalitățile de lansare pentru plaformă, pe viitor se dorește a fi lansate mai multe secțiuni care să vină în ajutorul celor care caută o casă nouă sau celor care își doresc să găsească un nou chiriaș. “Vrem să îmbunătățim procesul de verificare, inclusiv viteza procesului, și să dezvoltăm puternic myHome: plata chiriei online, căutare colegi de apartament, înscriere pentru firmele de servicii și încă aproximativ trei funcționalități surpriză”, povestește oficialul Renters.ro.

În ceea ce privește lansarea de noi proiecte online, antreprenorul spune că sunt câteva idei de produse ce așteaptă să fie puse în practică, dar, pentru moment, își dedică tot timpul dezvoltării platformei online recent lansate.

Publică doritorilor de aproximativ o lună de zile, platforma a adunat deja peste o mie de chiriași dornici să-și găsească aici casa visată. Listele de așteptare sunt destul de mari și în creștere: peste 1.200 de chiriași și aproape 300 de proprietari. Procesul de verificare a început deja pentru proprietari, adăugăm poze de calitate și tot ce are nevoie un potențial chiriaș. După ce terminăm de verificat prima rundă de 100 de chiriași și 100 de proprietari, un fel de beta testing, înregistrările vor merge mult mai repede”, ne-a declarat Cornel Axin, CEO-ul Renters.ro.