Chiriile din Bucureşti, în scădere

13.05.2015

Chiriile apartamentelor din Bucureşti s-au ieftinit cu până la 6% în mai faţă de aprilie, în timp ce preţul de închiriere al garsonierelor a îngheţat în ultima lună. Cele mai afectate au fost chiriile apartamentelor vechi, în timp ce pe segmentul de locuinţe noi s-au înregistrat şi uşoare creşteri.

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat la apartamentele cu 3 şi 4 camere din Bucureşti, acolo unde preţul mediu de închiriere a coborât cu 6% în mai faţă de aprilie, conform unei analize Imobiliare.NET.

Astfel, preţul mediu de închiriere al unui apartament cu 3 camere din Bucureşti este de 592 de euro, faţă de 632 de euro, cât era în aprilie. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul apartamentelor cu 4 camere, care au scăzut în mai la 933 de euro, după ce luna trecută preţul mediu de închiriere era de 992 de euro.

4,5 % este procentul cu care au scăzut chiriile şi în cazul apartamentelor cu 2 camere din Bucureşti în ultima lună. Astfel, preţul mediu de închiriere al unui apartament cu 2 camere a coborât până la 376 de euro în mai, de la 394 de euro, cât era în aprilie.
Singurele locuinţe care nu au înregistrat nicio fluctuaţie în ultima lună sunt garsonierele, al căror preţ a îngheţat la 247 de euro.

Scăderi pentru apartamentele vechi

În ceea ce priveşte anul de construcţie al locuinţelor, cele vechi (construite înainte de 2000) au avut parte de o scădere pe linie, conform cifrelor oferite de Imobiliare.NET. Spre exemplu, apartamentele cu 2 şi 3 camere au înregistrat o scădere de 6% în ultima lună, ajungând la un preţ mediu de închiriere de 366 de euro, respectiv 507 de euro în mai, de la 390 de euro pentru un apartament cu 2 camere, respectiv 541 de euro pentru un apartament cu 3 camere, cât cereau proprietarii în aprilie.

Chiria apartamentelor cu 4 camere (construite înainte de 2000) a scăzut cu 7% în ultima lună, preţul mediu cerut de proprietari în mai fiind de 797 de euro, faţă de 857 de euro, cât era în aprilie.
Preţul mediu de închiriere al garsonierelor construite înainte de 2000 este singurul care nu s-a modificat în ultima lună, proprietarii cerând suma de 253 de euro.

Apartamentele noi

Pe segmentul apartamentelor noi (construite după 2000) se înregistrează cea mai abruptă scădere, în cazul apartamentelor cu 2 camere. Acestea s-au prăbuşit cu 13%, până la 458 de euro în mai, de la 528 de euro în aprilie, arată statisticile Imobiliare.NET.

Şi apartamentele noi cu 3 camere au pierdut 4% în mai faţă de aprilie, ajungând să se închirieze în medie cu 910 euro, de la 948 de euro în aprilie.

Locuinţe noi care s-au bucurat de o uşoară creştere în mai faţă de aprilie sunt garsonierele, care au câştigat 2% în ultima lună. Astfel, preţul mediu de închiriere al unei garsoniere noi a ajuns la 267 de euro în mai, faţă de 262 de euro, cât era în aprilie.

Scăderea preţului chiriilor nu este deloc neobişnuită în această perioadă, având în vedere că ne apropiem de lunile de vară, anotimp în care piaţa chiriilor nu este la fel de dinamică precum în lunile martie sau aprilie. La finalul verii, însă, ne putem aştepta ca preţurile chiriilor să urce vertiginos, având în vedere cererea mare care se înregistrează an de an în septembrie şi octombrie.

 

 

Citiți și despre: