Chiriile din centrele universitare înregistrează o creştere de 25%

17.10.2017

Chiriile din centrele universitare cresc ȋn fiecare an, ȋncepȃnd cu luna septembrie, cu până la 25%, comparativ cu lunile de vară, conform unei analize Wizmo.ro. Creșterea este determinată de venirea studenților în marile orașe, odată cu începerea noului an universitar.

Aşadar, chiriile din orașe precum București, Cluj, Iași, Timișoara, Constanța, Sibiu, Brașov au înregistrat în această toamnă o creștere de 20-25% față de lunile de vară, Capitala raportând cele mai mari creșteri.

“Cei care aleg să studieze ȋn București, caută proprietățile situate cȃt mai central (Universitate, Romană) unde prețurile chiriilor sunt ȋntre 400 și 550 de euro la apartamentele de 2 camere. Pe locul doi se află locuințele situate ȋn apropierea stațiilor de metrou, ȋn special cele de pe magistrala Pipera-Berceni, unde chiria costă aproximativ 500 de euro pentru 3 sau chiar 4 camere”, a declarat Monica Răschitor, Director General Silver House Invest.

În cercetarea Wizmo.ro. se mai arată că proximitatea față de metrou, mijloace de transport în comun sau centrele universitare cântărește cel mai mult decizia de alegere a chiriei. De exemplu, potrivit Silver House Invest, în București cartierele Militari și Crângași sunt variante populare printre studenții la Politehnică, care reduc, astfel, atȃt cheltuielile cu transportul cȃt și pe cele aferente locuințelor din centrul orașului.

Perioada de vârf în evoluția prețului chiriilor este octombrie-noiembrie, interval în care prețurile chiriilor pot crește chiar și cu 35%, în funcție de locația imobilului și dotările acestuia.

La nivel național bugetele alocate pentru chirii de către studenți variază de la oraș, la oraș. De asemenea, cei mai mulți dintre studenți aleg să împartă chiria cu alți colegi având în vedere costurile de pe piață.

“Bugetul lunar alocat chiriei de către un student, este, ȋn medie, de aproximativ 90 de euro ȋn Brașov, 100-110 euro ȋn Constanța, 180 euro ȋn Cluj și 150 euro ȋn București, în situația clasică în care apartamentul este împărțit de mai multe persoane. Aproximativ 80% dintre studenți aleg să locuiască cu cel puțin ȋncă un coleg, iar proprietățile preferate sunt apartamentele de 2 sau 3 camere”, a spus Ștefan Pop, Director General CAI Imobiliare.

Garsonierele sunt alese în cea mai mare parte de către cei care stau singuri. Astfel, un student care alege să închirieze singur o garsonieră în București plătește în medie 250 de euro lunar.