Stiri: Constructii

Chiriile locuinţelor din Bucureşti încep să crească

16.03.2015

Chiriile apartamentelor cu 3 şi 4 camere din Bucureşti a ajuns la un maxim al ultimelor 12 luni, conform statisticilor Imobiliare.NET. Astfel, în martie, proprietarii au solicitat un preţ mediu de 620 de euro pentru apartamentele cu 3 camere şi de 981 de euro pentru apartamentele cu 4 camere.

Şi preţul mediu al chiriei în cazul apartamentelor cu 2 camere este într-o uşoară creştere în ultimele douăsprezece luni, ajungând la 389 de euro, în timp ce singurele care se află în regres sunt garsonierele, cu un preţ mediu în martie de 245 de euro.

Proprietarii preferă să vândă, nu să închirieze

“Explicaţia constă în creşterea numărului de oferte de vânzare de pe piaţă în dauna celor de închiriere. Acest lucru a condus la micşorarea şi imposibilitatea ofertei de a face faţă cererii, efectul fiind de majorare a preţurilor”, au afirmat specialiştii Imobiliare.NET.

Făţă de aceeaşi perioadă din 2014, preţul mediu al chiriei apartamentelor cu 4 camere s-a mărit cu 8%, cea mai mare creştere dintre toate tipurile de locuinţe, conform unei analize Imobiliare.NET, care a luat în calcul preţul mediu de închiriere al locuinţelor din Bucureşti în luna martie. Şi apartamentele cu 3 camere au făcut un salt important în ultimele douăsprezece luni, preţul mediu de închiriere al acestora mărindu-se cu 5%. În cazul apartamentelor cu 2 camere şi al garsonierelor, preţul mediu de închiriere a rămas destul de constant în ultimele douăsprezece luni, primele înregistrând o creştere de 1,2%, în timp ce garsonierele sunt singurele care au avut un uşor regres, de sub 1%.

Creştere de 6% pentru apartamentele cu 4 camere

Chiriile medii ale apartamentelor din Capitală au înregistrat un salt important în martie şi faţă de luna trecută. Astfel, preţul mediu de închiriere al unui apartament cu 4 camere a crescut cu 6%, de la 921 de euro în februarie, la 981 de euro în martie. Aceeaşi comparaţie în cazul apartamentelor cu 3 camere relevă o creştere de 5% în ultima lună, de la 590 de euro în februarie, la 620 de euro în martie. Apartamentele cu 2 camere s-au scumpit şi ele cu 4%, de la 373 de euro în februarie, la 389 de euro luna aceasta, în vreme ce singurele care au rămas relativ constante în ultima lună au fost garsonierele, al căror preţ a câştigat 1 euro, potrivit datelor oferite de Imobiliare.NET.

Creşterea destul de spectaculoasă din ultima lună a chiriilor în Bucureşti poate fi pusă pe seama scăderii numărului de oferte de închiriere, proprietarii alegând luna aceasta mai degrabă să îşi scoată proprietăţile la vânzare decât să le închirieze. Acest lucru a avut ca efect majorarea preţurilor chiriilor, în condiţiile în care cererea este în urcare.

Preţul plătit pentru închiriere

Un calcul matematic ne arată că în luna martie, preţul plătit pentru închirierea unui apartament cu 4 camere din Bucureşti este în medie cu 60 de euro mai mare decât în urmă cu o lună şi cu 79 de euro mai mare decât în urmă cu douăsprezece luni. În ceea ce priveşte închirierea unui apartament cu 3 camere, aceasta este în martie în medie cu 30 de euro mai scumpă decât în februarie şi cu 31 de euro mai scumpă decât în martie 2014.

Această diferenţă începe să scadă la apartamentele cu 2 camere din Capitală, chiria acestora fiind în medie cu 16 euro mai mare luna aceasta faţă de februarie şi cu doar 3 euro mai mare decât în urmă cu 12 luni. Singura care face notă discordantă este chiria medie a garsonierelor, care s-a încăpăţânat să rămână la un nivel constant în ultimele douăsprezece luni.

“Exceptând sezonul de toamnă, atunci când piaţa chiriilor devine efervescentă datorită studenţilor care sunt în căutare de locuinţe, cea mai dinamică perioadă pentru chirii este primăvara, atunci când este momentul prielnic pentru schimbarea locuinţei sau începerea proceselor de reamenajare a locuinţei, activităţi amânate de obicei până după trecerea anotimpului rece”, au mai explicat reprezentanţii portalului imobiliar.