Stiri: Stiri

Cifră de afaceri de 5,7 miliarde pentru sectorul feroviar

22.07.2013

Conform unor estimări și analize efectuate de către Clubul Feroviar, anul trecut, activitatea de transport feroviar a reușit să atingă o cifră de afaceri de peste 5,7 miliarde de lei. Totuși, acest sector a pontat pierdere globală de ordinul miliardelor, aportul negativ fiind adus către operatorii CFR Călători și CFR Marfă.

„Concluzia generală a datelor facute publice de catre Ministerul Finantelor Publice ne arata un sector in care, dupa 15 ani de reorganizare si restructurare, ponderea statului este semnificativa si, din pacate, cu influente negative asupra aportului la viata economica a Romaniei pe care transportul feroviar l-ar putea avea. Observam ca majoritatea operatorilor feroviari de marfa, daca nu sunt detinuti de autoritatea publica romana, performeaza atat in ceea ce priveste productivitatea, cat si profitabilitatea. Nu este de mirare atunci ca unul dintre leit-motivele Comisiei Europene, alaturi de marile institutii financiare internationale, cu privire la sectorul feroviar din Romania este „restructurarea si reorganizarea”, a declarat Ștefan Roseanu, conform Finanțiștii.

Una dintre explicațiile ce stau la baza acestei pierderi este si dimensionarea inadecvata de catre Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Transporturilor a compensatiei/subventiei pentru transportul de calatori si a subventiilor necesare asigurarii mobilitatii categoriilor sociale speciale’, se mai arata in analiza Clubului Feroviar.

Sursă: Finanțiștii.ro