Stiri: Economie

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 18,2%, în martie

05.05.2014

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 18,2%, serie brută, în luna martie, comparativ februarie 2014. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate avansul a fost de 2,3%, potrivit datelor INS.

Faţă de luna martie anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a avansat ca serie brută cu 13,6%, iar ca serie ajustată cu 11,9%.

În primul trimestru, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de trimestrul 1 din 2013, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 9,3%, respectiv 8,3%.

În luna martie, avansul s-a datorat creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+32,5%), vânzărilor de produse nealimentare (+15,4%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+13,2%).

Creştere de 8% a vânzărilor de produse alimentare

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna martie 2014, comparativ cu luna martie 2013 a înregistrat o creştere cu 13,6% datorită creşterilor la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+17,4%), vânzările de produse nealimentare (+16,0%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8,1%).

De asemenea, în primul trimestru, volumul cifrei de afaceri a crescut datorită avansului vânzărilor de produse nealimentare (+13,1%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,1%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,1%).