Stiri: Economie

Producția industrială 2023.

Cifra de afaceri din industrie, în scădere în ianuarie

11.03.2015

În luna ianuarie a acestui an, cifra de afaceri din industrie pe total – piaţa internă şi piaţa externă -, în termeni nominali, a scăzut faţă de luna precedentă cu 1%, iar faţă de luna corespunzătoare din anul precedent a crescut cu 5,6%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cifra de afaceri din industrie a înregistrat o scădere, comparativ cu luna precedentă, ca urmare a declinului din industria extractive (-1,5%) şi industria prelucrătoare (-1,0%).

Pe marile grupe industriale scăderi s-au înregistrat în sectoarele industria bunurilor de uz curent (-11,6%) şi industria energetică (-10,5%). Creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (+5,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+2,9%) şi industria bunurilor de capital (+2%).

Cifra de afaceri din industrie, în luna ianuarie a anului trecut, faţă de luna ianuarie 2014, a crescut pe ansamblu cu 5,6%, datorită creşterilor din industria extractivă (+6,9%) şi industria prelucrătoare (+5,6%).

Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (+12,3%), industria bunurilor de capital (+10,9%), industria bunurilor de uz curent (+3,5%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,0%). Industria energetică a scăzut cu 24,4%.