Stiri: Economie

Cifra de afaceri din serviciile prestate întreprinderilor a crescut în martie

15.05.2014

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut în luna martie, în termini nominali, cu 10,4%, ca serie brută, comparativ cu februarie 2014. În schimb, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri a avut o scădere de 1,3 procente, a anunţat INS.

Faţă de luna corespunzătoare din 2013, cifra de afaceri a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,1%, respectiv cu 2,3%.

În primul trimestru din 2014, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată cu 5,1%, respectiv cu 4,4%, faţă de nivelul din trimestrul 1 din 2013.

Creşterea din luna martie s-a datorat avansurilor înregistrate la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+29,6%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+13,7%), activitǎţile de transport (+8,4%), activităţile de comunicaţii (+8,2%) şi la activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (+4,3%).

Scăderea cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie ajustată, a fost cauzată de declinul din sectorul transporturilor (-0,7%).