Cifra de afaceri TeraPlast 2021. Grupul TeraPlast a continuat să evolueze competitiv şi dinamic în trimestrul al treilea din 2021, în ciuda climatului plin de provocări şi a incertitudinii în accentuare a mediului de business faţă de intervalele anterioare.
Astfel, cifra de afaceri la nivel de grup a avut o evoluţie robustă, iar la nouă luni a înregistrat o creştere de 46% faţă de rezultatele retratate din perioada similară a anului precedent, la peste 451 de milioane de lei. Profitul operaţional a avansat cu 37% până la nivelul de 50,5 milioane de lei.
Profitul net
Profitul net a atins nivelul de 43,3 milioane de lei, un progres semnificativ de 41%. Performanţa reflectă atât creşterile de volum, cât şi eficientizarea activităţii.
Astfel, grupul a depăşit în acest an rezultatele înregistrate pe întreg exerciţiul financiar 2020, comparaţie care ţine seama de redimensionarea grupului, în urma vânzării diviziilor de produse din oţel şi profile de tâmplărie. Cifra de afaceri este mai mare la nouă luni cu 14% faţă de tot anul 2020, iar EBITDA prezintă un avans de 18% faţă de întreg anul 2020.
„Având după 9 luni din 2021 o creştere cu 46% a cifrei de afaceri şi o majorare cu 41% a profitului net, probabil ne vom situa din nou printre performerii dinamicii rezultatelor financiare ale companiilor din cadrul indicelui principal al bursei de valori – BET”, a spus Lucian Anghel, membru al Consiliului de Administraţie TeraPlast.
Cifra de afaceri TeraPlast 2021. EBITDA
La nouă luni, EBITDA continuă să prezinte o evoluţie ascendentă raportat la perioada similară din 2020. Aceasta are o creştere de 32%. Incertitudinea din piaţă şi costurile substanţial majorate la materii prime au reprezentat factori adverşi şi o frână în accelerarea performanţelor.
Grupul s-a adaptat pentru a amortiza sau anula diverse şocuri care domină în acest moment piaţa de materii prime, atât din perspectiva preţului, cât şi a disponibilităţii. În acelaşi timp, au cântărit în rezultatele consolidate ale grupului cheltuieli legate de implementarea noilor investiţii. Până la 30 septembrie 2021, TeraPlast a achitat investiţii de 83 de milioane de lei care, în urma operaţionalizării proiectelor, vor avea impact asupra rezultatelor financiare în trimestrele viitoare. Totodată, managementul analizează permanent noi oportunităţi de dezvoltare prin investiţii sau operaţiuni M&A care să genereze creştere pe termen lung pentru grup pe segmentul ambalajelor flexibile şi nu numai.
Linii de business
Instalaţii şi Reciclare
Linia de business Instalaţii şi Reciclare (TeraPlast şi TeraPlast Recycling) a fost principala generatoare a cifrei de afaceri la nivel de grup, cu două treimi din rezultatul consolidat: 300 milioane de lei. Avansul în trimestrul trei a încetinit, iar la nouă luni progresul este de 30%. EBITDA s-a situat la aproape 42 de milioane de lei cu o marjă uşor sub media grupului: 13,9%.
Granule
Linia de business Granule (TeraPlast şi TeraPlast Recycling) include Granulele rigide şi plastifiate din PVC, dar şi granulele reciclate şi a avut o cifră de afaceri de 108 milioane de lei şi arată o dublare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. EBITDA a avut o evoluţie similară, cu o creştere de 75%. Creşterea fost susţinută şi de vânzarea de granule reciclate.
Ferestre şi uşi
În ceea ce priveşte Linia de business Ferestre şi uşi (TeraGlass), marja EBITDA pentru această linie de business s-a îmbunătăţit faţă de primele două trimestre din 2021. Creşterea EBITDA la nouă luni este de 115% faţă de acelaşi interval din 2020. TeraGlass continuă să se concentreze atât pe piaţa externă, cât şi pe cea internă.
Ambalaje flexibile
Linia de business Ambalaje flexibile (TeraBio Pack) a avut o cifră de afaceri de 10,8 milioane de lei. Este linia de business nouă în cadrul grupului. Aceasta va cunoaşte o creştere semnificativă începând cu anul 2022 în urma operaţionalizării investiţiei de 12 milioane de euro în TeraBio Pack. Performanţele liniei de business au fost afectate în trimestrul trei de unele întârzieri la operaţionalizarea fabricii de folii biodegradabile. Segmentul cuprinde business-urile de folii din polietilenă preluate de la Somplast şi Brikston. Acesta necesită o eficientizare a operaţiunilor, inclusiv prin construcţia unei noi infrastructuri de producţie.
Citeşte şi Rezultate TeraPlast. Creştere impresionantă a profitului net