Cine sunt managerii care conduc cele mai mari companii din lume?

02.11.2015

Cei mai tineri manageri de corporaţii se găsesc în Europa Centrală şi de Est (media de 53 de ani), în timp ce în Asia se regăsesc cele mai în vârstă persoane (media – 62 de ani). În acelaşi timp, Statele Unite se pot mândri cu cele mai multe femei în consiliile de administrație. Acestea sunt cele mai noi date privind top managementul din marile corporații mondiale, derulat de compania de executive search Alexander Hughe.

“Cu oameni de diferite vârste la conducere este mai ușor pentru managementul superior să înțeleagă nevoile în schimbare ale consumatorilor, în diversitatea lor. Acest lucru le conferă un avantaj competitiv în dezvoltarea de produse și servicii inovatoare pe care le doresc consumatorii, ajută la stimularea şi menţinerea creşterii  Având în vedere generaţia de millenials, care se estimează că va reprezenta 75 % din forța de muncă până în 2025, punctele de vedere ale managerilor mai tineri ar putea influența strategiile și practicile de resurse umane, generând în același timp inovații în produsele și marketing-ul adresat acestui grup de consumatori, care este în creștere”, spune Dana Noujeim, manager general al Alexander Hughes România.

În ceea ce priveşte educaţia celor care ocupă funcţii de conducere, studiul arată că majoritatea executivilor şi managerilor de top din marile companii au nivele superioare de educație în management general sau în domenii tehnice.

„Bio-ştiinţele sunt categoria cu cea mai înaltă educație, 46% dintre executivi având studii post-universitare, ceea ce este, probabil, explicabil prin orientarea către activități de cercetare, care atrag mulţi absolvenţi de doctorat. De asemenea, domeniul serviciilor financiare are unele din cele mai inalte standarde educaționale pentru directori de board și executivi, 42% având studii post-universitare”, a mai spus Dana Noujeim.

În continuare, educaţia va reprezenta un criteriu necesar de selecţie pentru generaţiile viitoare de manageri de companii.

Câţi ani durează mandatele de directori?

Directorii executivii ale marilor companii deţin mandate care variază ca medie între 18 ani (Grecia), 16 ani (Germania, SUA) şi doar 5 ani (Rusia, Danemarca).

„Experiența într-un consiliu de administrație este un activ valoros pentru companii, dar la fel este şi entuziasmul liderilor noi. Executivii experimentați, care au traversat mai multe cicluri de business, au o perspectivă complexă, care le permite să ofere îndrumare şi leadership companiilor în perioade dificile. La rândul lor, liderii nou-numiți în consilii, în ascensiune a carierei, pot pune sub semnul întrebării «gândirea de grup» și, prin urmare, contribuie la transformarea metodelor de lucru în companiile lor».

Cei mai mulţi lideri sunt bărbaţi

În plus, se remarcă o tendinţă generală privind diminuarea diferenţelor de gen pentru manageri și executivi de top, cu toate că balanţa se înclină în continuare semnificativ în favoarea bărbaţilor.

Cel mai ridicat procent a femeilor cu funcţii de top se regăseşte în America de Nord, unde acestea ocupă 20% din totalul general. În Europa de Vest, 17% dintre membrii consiliilor de management sunt femei, comparativ cu Europa Centrală şi de Est, unde totalul acestora este mai redus cu 7%.

În ceea ce priveşte domeniile de activitate, industria bunurilor de consum angajează pe plan internaţional cele mai multe femei în posturi de conducere (20%), urmată de sectorul bio-ştiinţelor, unde 18% din membrii board-urilor sunt femei. Cel mai mic procent se regăseşte în servicii profesionale şi industrie: 13%, respectiv 12%.

“În România, știm că 34% din acționarii companiilor sunt femei, deci o rată de reprezentare teoretic bună în cadrul afacerilor locale. La nivel de prezență în board-urile marilor companii, estimăm ca diversitatea de gen este peste media de 10% a Europei de Est. Există multe exemple absolut remarcabile de femei care conduc unele din cele mai mari companii din România. Romania este o țară atipică în regiune – deși reprezentarea femeilor la nivel politic și în administrația publică este foarte scăzută la nivel inalt, în mediul de business femeile sunt active, performante și au succese durabile în companiile în care activează”, a explicat Dana Noujeim, Managing Partner al filialei locale Alexander Hughes.

Din ce în ce mai multe companii angajează expaţi

Un alt fenomen care se remarcă în urma globalizării este reprezentat de faptul că tot mai multe companii angajează expaţi pentru poziţiile de top management. Tendinţa este mai puternică în ţările a căror economie se bazează masiv pe exporturi.

De exemplu, peste jumătate (56%) din top managementul marilor companii din Cehia sunt străini, iar în Marea Britanie, 52% dintre directorii seniori sunt străini, în Germania 30%, cel mai mic procentaj de expaţi fiind în Spania, doar 10%.

 

Citiți și despre: