Stiri: Companii

City break în România? Trei destinaţii care te vor încânta cu frumuseţea lor

29.09.2016

Dacă vreţi să mergeţi într-un city break în România, Tripsta a realizat o listă cu destinaţiile ideale pentru această toamnă. Aşadar, deşi de obicei, atunci când își planifică un city break, călătorii tind să ia în considerare doar destinații internaționale, există numeroase orașe frumoase de descoperit şi pe plan local.

Muzee interesante, activități culturale și multe altele – toate în unul dintre orașele românești pe care îți recomandăm să le descoperi toamna aceasta: Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara.

Cluj-Napoca

Ce să faci odată ajuns în Cluj-Napoca? Poți începe vizita din piața centrală a orașului, plină cu clădiri din secolele XVIII și XIX, dominată de biserica Sf. Mihail, ridicată în secolul XV și unul dintre exemplele cele mai frumoase de arhitectură gotică din România. Tot aici puteți vizita clădirea în stil baroc a Castelului Banffy, care găzduiește colecțiile de armament și de artă românească ale Muzeului de Artă sau te poți bucura de zona în aer liber, cu arhitectură tradițională, a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Clujul are multe alte zone care te așteaptă să le explorezi pe durata călătoriei: Dealul Cetățuia pe care să îl urci pentru a vedea cele mai frumoase priveliști ale orașului și peisajului înconjurător; biserici istorice de descoperit (Mânăstirea și Biserica Franciscană, Catedrala Schimbarea la Față, Biserica Romano-Catolică Calvaria), multe muzee de explorat (Muzeul Național de Artă Cluj, Institutul de Speologie Emil Racoviță – unic în Europa, Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei sau ineditul muzeu Colecția de Istorie a Farmaciei, unde sunt expuse instrumente medicale).

Îți dorești o experiență în mijlocul naturii? Clujul propune Grădina Botanică Alexandru Borza, una dintre cele mai mari din Europa de Sud-Est, Parcul Central – unde poți închiria o barcă pentru a te plimba pe lac, sau Parcul Etnografic Romulus Vuia unde se pot admira clădiri tradiționale.

Iar dacă îți dorești să petreci o seară altfel în Cluj-Napoca, poți verifica programul și să iei bilete pentru un spectacol la Operă sau pentru un concert de muzică clasică la Filarmonica de Stat Transilvania.

Iaşi

Iași este renumit pentru Grădina sa Botanică – cea mai veche și cea mai mare din România, datând din 1856 – precum și pentru frumosul Parc Copou unde se spune că poetul Mihai Eminescu ar fi scris unele dintre cele mai frumoase poezii – sub un copac unde acum se află un bust de bronz al poetului. În plus, dacă vrei să petreci un week-end în Iași, ai multe opțiuni pentru a te simți bine: multe muzee (Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Științei și Tehnicii, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă etc); o serie de mânăstiri vechi și renumite, pentru cei cărora le place să le descopere poveștile (Mânăstirea Cetățuia, Mânăstirea Galata, Mânăstirea Neamț, Mânăstirea Agapia și altele); Podgoriile Iași de la Cotnari – aflate la doar 1.5 ore cu trenul din Iași, faimoase pentru vinurile lor albe dulci făcute din struguri bogați în zahăr, recoltați târziu toamna, după primul înghet, dar și multe altele.

Odată în oraș, poți vizita Palatul Culturii (construit în stil neo-gotic, care acum găzduiește Biblioteca Gheorghe Asachi și 4 dintre muzeele orașului: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnicii); Catedrala Metropolitană Sf. Parachiva – construită în stil renascentist Italian – cea mai mare biserică ortodoxă din România; Biserica Trei Ierarhi – cu ornamentele sale decorative splendide; Palatul Roznoveanu/Primăria – construită în stil neoclasic vienez; Casa Alexandru Balș / Filarmonica Moldova construită în 1815 sau Teatrul Național Vasile Alecsandri. Multe alte activități și zone ale orașului te așteaptă să le descoperi pe parcursul călătoriei către orașul din Moldova, în care vei vrea cu siguranță să revii după aceea.

Timişoara

Ce să faci odată ajuns în Timișoara? Plimbă-te prin oraș și explorează Piața Victoriei, cu Catedrala Ortodoxă Metropolitană și Muzeul Revoluției, aflat în vecinătate sau descoperă Piața Unirii, numită așa datorită catedralelor (romano-catolică și sârbă ortodoxă) care sunt amplasate una în fața celeilalte.
Un alt spațiu în aer liber remarcabil este Piața Libertății unde se poate admira arhitectura secesionistă și de unde poți continua către Castelul Huniade, construit în timpul domniei lui Carol Robert, Prinț de Anjou, finalizat de Iancu de Hunedoara și refăcut de Habsburgi în secolul XVIII.

Timișoara se află pe malul nordic al Begăi și poți să te plimbi cu barca sau să savurezi o cafea la una din cafenelele de pe malul apei.

Vrei să vizitezi muzee? Ai de ales atunci când ești în Timișoara: Muzeul Banatului, aflat în incinta unui castel din secolul XIV – care are și o zonă dedicată etnografiei, unde sunt expuse materiale, costume tradiționale și icoane pictate pe sticlă; Muzeul Revoluției unde se pot admira uniforme atât ale miliției cât și ale armatei, precum și vedea mărturii ale martorilor și participanților la revoluția din 1989; Muzeul de Artă; Muzeul Satului Bănățean – aflat la cațiva km de centrul orașului.

Viața de noapte este foarte activă, cu multe pub-uri și cluburi care oferă o varietate de divertisment – iar dacă îți dorești o degustare de vinuri, poți lua trenul sau autobuzul până la Cramele Recaș – unde poți degusta vinuri albe, roșii sau rosé, precum și vizita cramele pentru a afla mai mult despre felul în care e făcut vinul.