Constructii

Clădirile verzi – eficiență energetică și responsabilitate față de mediu

01.02.2018

Ce înseamnă o clădire verde și cum poți obține bani de la stat pentru finanțarea sa. O clădire verde sau sustenabilă este o construcție care răspunde nevoilor generației actuale de a beneficia de spații de birouri sau locuințe în care eficiența energetică este crescută, iar gradul de poluare și nocivitate pentru mediu este unul foarte scăzut. Raportându-ne la standardele existente la ora actuală pe piața construcțiilor, o clădire poate fi considerată verde numai dacă folosește pe parcursul procesului de proiectare, construcție și operare strategii pentru reducerea consumului de energie, concomitent cu diminuarea semnificativă sau eliminarea completă a impactului negativ asupra mediului și a planetei.

Prin intermediul metodologiilor de certificare recunoscute pe plan internațional și a procesului de evaluare efectuat de către firmele specializate, clădirile, atât în faza de pre-construcție, cât și post-construcție,  pot primi un calificativ sau un scor care stă la baza încadrării lor în categoria de „clădiri verzi”. Evaluarea are de obicei în vedere mai mulți factori, precum consumul de apă și reciclarea sa, utilizarea materialelor ecologice și a finisajelor naturale, utilizarea energiei regenerabile, facilitățile de acces la construcție și accesul către mijloacele de transport, iluminarea naturală sau coeficientul de pierderi termice.

Pe baza acestor criterii, dar și a altora, o construcție poate primi „certificatul verde”, solicitat de foarte multe dintre fondurile de investiții, pentru că el atestă, la nivel internațional, calitatea si eficiența energetică și operațională a unei clădiri. Firmele de investiții în construcții, companiile bancare sau din domeniile de consultanță imobiliară și-au exprimat deseori preferința pentru astfel de certificate, deoarece construcțiile care le obțin se vând mult mai ușor, atrag mai mulți chiriași și au costuri de întreținere mult mai scăzute.

Clădirile verzi se dezvoltă și în România

Interesul constructorilor, precum și al cumpărătorilor, este în creștere în România pentru clădirile verzi. Domnul Steven BornCamp, președintele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC), este încrezător în ceea ce privește potențialul de creștere în țara noastră:  „Cred în mod cert că vom vedea foarte repede că oamenii vor accepta acest concept, deoarece deja au început să-l implementeze în clădiri. Va evolua ca și în piețele similare, adică va deveni standardul. Nu se va pune problema dacă să construiești o clădire verde sau nu, ci cât de verde va fi”.

Datorită faptului că aceste clădiri au costuri de exploatare mai mici, ele pot fi implementate și construcțiilor mici sau locuințelor individuale din țara noastră

Deoarece clădirile verzi au costuri de exploatare mai mici, ele pot fi implementate și construcțiilor mici sau locuințelor individuale din țara noastră, având în vedere o eficientizare a spațiului și aducerea unor îmbunătățiri precum utilizarea ventilației naturale sau umbrirea clădirii vara pentru reducerea costurilor de răcire a locuinței. Aplicarea acestor tehnologii avansate poate cuprinde o multitudine de tipuri de locuințe, dovedind în timp că o clădire verde nu este neapărat mai scumpă decât cele convenționale, ci poate fi chiar mai ieftină datorită costurilor operaționale mult mai scăzute, chiar dacă în faza de proiectare costurile pot fi mai ridicate.

În România, uneori conceptul de clădire verde poate fi conceput ca fiind un proiect scump datorită tehnologiilor noi utilizate și a importului pentru anumite materiale care nu sunt disponibile în țara noastră. În ultimii ani însă, diversificarea și dezvoltarea acestei piețe a atras de la sine atât forță de muncă calificată, cât și prezența pe piața de la noi a multor tehnologii implementate în Uniunea Europeană, ceea ce a generat o scădere a costurilor pentru materii prime și găsirea specialiștilor calificați la prețuri mai mici decât în cazul consultanților străini.

Surse de finanțare pentru construcțiile verzi

În țara noastră există mai multe alternative în ceea ce privește sursele de finanțare pentru construcțiile verzi. Printre programele cele mai răspândite și cu aplicabilitate largă se numără Programul Casa Verde Plus, Programul de înlocuire sau completare a sistemelor de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, geotermală și eoliană sau alte sisteme, Programul Multianual de reabilitare termică, Programul Ipoteca Verde.

Prin intermediul Programului Casa Verde Plus, derulat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, persoanele fizice pot primi de la stat până la 40.000 de lei pentru îmbunătățirea nivelului de eficiență energetică a locuinței, fondurile fiind destinate pentru izolarea unei case aflate în construcție sau pentru izolarea unei locuințe deja existente. Statul român dorește prin acest program să încurajeze utilizarea materialelor izolatoare organice și naturale în vederea reducerii consumului energetic al clădirilor și locuințelor.

Programul de înlocuire sau completare a sistemelor de încălzire cu sisteme care utilizează energie solară, geotermală și eoliană sau alte sisteme oferă o co-finanțare nerambusabilă anuală, în valoare de 310.000 RON, de la Fondul pentru Mediu, în vederea completării sau înlocuirii sistemelor de încălzire folosind sisteme solare, geotermale și eoline sau alte sisteme care contribuie la îmbunătățirea calității aerului, apei și a solului.

În țara noastră există mai multe alternative în ceea ce privește sursele de finanțare pentru construcțiile verzi – Programul Casa Verde Plus, Programul de înlocuire sau completare a sistemelor de încălzire, Programul Multianual de reabilitare termică, Programul Ipoteca Verde.

Programul Multianual de reabilitare termică are ca scop izolarea termică a blocurilor de locuințe construite între anii 1950-1990 pentru a crește performanța energetică a clădirilor de acest tip, cu efecte notabile în scăderea consumului de energie pentru încălzirea apartamentelor, prin asigurarea și menținerea căldurii din interior.

Programul Ipoteca Verde, lansat de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC), este programul prin intermediul căruia băncile participante oferă un produs unic de ipotecare a imobilelor, oferindu-le reducerea ratei dobânzii pentru a minimiza riscul de neplată a ipotecii și pentru a acorda o valoare mai mare imobilului în comparație cu o casă obișnuită.

Toate programele mai sus menționate au contribuit la dezvoltarea exponențială în ultimii ani a unor astfel de proiecte, ceea ce a atras după sine investiții mai multe în proiecte de construcții verzi, dar și o creștere a concurenței pe piață.

Potențial major de dezvoltare a pieței clădirilor verzi

România are deja infrastructura necesară pentru certificarea clădirilor verzi, iar disponibilitatea soluțiilor și opțiunilor pentru astfel de construcții – materiale de finisaj și construcții, tehnologii, servicii – a crescut considerabil în ultimii 5 ani. Cadrul instituțional și legislativ este bine reglementat, înregistrându-se noi inițiative de propuneri legislative pentru reducerea impozitului plătit de cei care dețin astfel de lcouințe, o relaxare a pieței bancare cu privirile la investițiile verzi, dar și creșterea capabilității auditorilor energetici de a emite Certificate de Performanță Energetică.

România are deja infrastructura necesară pentru certificarea clădirilor verzi, estimându-se o creștere importantă a numărului de clădiri verzi finalizate în doar câteva luni, și nu ani, așa cum s-ar fi crezut inițial.

 

Conform unei statistici publicate de Consiliul Român pentru Clădiri verzi, se estimează o creștere importantă a numărului de clădiri verzi finalizate în doar câteva luni, și nu ani, așa cum s-ar fi crezut inițial, piața de acum fiind doar o mică fracțiune din ce va fi pe viitor.

În concluzie, putem afirma cu încredere că o investiție verde este întotdeauna o alegere avantajoasă pe termen lung în ceea ce privește costurile operaționale, de întreținere și  eficiența energetică pe care o oferă.

În Uniunea Europeană, piața construcțiilor verzi se bucură de o foarte mare popularitate și o bună reglementare a cadrului legislativ pe acest sector. Și în țara noastră efectele unor astfel de măsuri își fac simțită prezența, potențialul de dezvoltare al acestui domeniu fiind unul crescut, având în vedere finalizarea, în ultimii ani, a unui număr important de clădiri verzi.