Compania își aduce expertiza pe piața românească, punând accentul pe susținerea eficienței energetice și a energiei regenerabile. CLARKE ENERGY a intrat pe piața românească în 2019, prin achiziția companiei TEB Energy Business, o companie de tip ESCO (Energy Service Company) fondată în 2004. Formată dintr-o echipă valoroasă, cu o îndelungată experiență în domeniul energetic din România, compania a fost nominalizată în 2005 ca Distribuitor Autorizat și Reprezentant Autorizat de Vânzări și Service pentru motoarele pe gaz General Electric Jenbacher – Austria, fiind până în prezent unul dintre liderii de piață în acest domeniu.
CLARKE ENERGY este lider în inginerie, proiectare, instalare și întreținere pe termen lung a soluțiilor de energie distribuită. Compania poate livra instalații complexe și microrețele care încorporează unități de cogenerare a energiei termice și electrice cu motoare pe gaz, sisteme de stocare a energiei în baterii. CLARKE ENERGY poate furniza soluții, inclusiv pentru o gamă de combustibili cu emisii scăzute de carbon sau decarbonizați, biogaz, gaze naturale regenerabile (RNG) și hidrogen.
CLARKE ENERGY este lider în inginerie, proiectare, instalare și întreținere pe termen lung a soluțiilor de energie distribuită
În cei 15 ani de activitate până să devină CLARKE ENERGY, compania avea deja un portofoliu impresionant de proiecte de cogenerare, biogaz, termoficare urbană, servicii de sistem și nu numai, colaborând cu nume mari din piața energetică – Bepco, Vest Energo, OMV sau Apa Nova. Deținea, de asemenea, contracte de mentenanță pe termen lung și multă experiență în spate.
„Proiectul de la Moara, realizat în 2014, a fost cea mai mare centrală electrică pe biomasă din țară la acea vreme, executat la cheie, printr-o investiție privată de 6,3 milioane de euro, în parteneriat cu un antreprenor local. Proiectul a fost finalizat într-un an și jumătate și produce energie electrică de 3 megawați pe oră din porumb și gunoi de grajd. În acel moment, mai exista o singură stație de acest gen, însă avea o capacitate mult mai mică, de aproximativ 1 MW”, ne-a declarat dl. Gabriel Matei, Director General CLARKE ENERGY România.
Momente definitorii în evoluția CLARKE ENERGY
Primul moment crucial a fost în noiembrie 2019, când compania a devenit CLARKE ENERGY România, parte a diviziei de energie a companiei Kohler Co., o companie americană de producție fondată în 1873 de John Michael Kohler, cu sediul în Kohler, Wisconsin.
În februarie 2017, Kohler Co. a achiziționat CLARKE ENERGY cu sediul în Marea Britanie, de la echipa de management și ECI Partners, un specialist multinațional în inginerie, construcție, instalare și întreținere a centralelor electrice bazate pe motoare. CLARKE ENERGY este un distribuitor autorizat al motoarelor cu piston GE în 19 țări din întreaga lume. În noiembrie 2023, s-a anunțat că Kohler înființează grupul Energy ca entitate independentă și va fi achiziționat printr-un parteneriat complex cu grupul de capital privat Platinum Equity, tranzacția urmând să fie finalizată în primul trimestru al anului 2024.
Intrarea sub umbrela CLARKE ENERGY a fost oficializată pe 25 februarie 2020, la reședința ambasadorului britanic din București, în cadrul unei recepții organizate de Ambasada Marii Britanii.
Intrarea sub umbrela CLARKE ENERGY a fost oficializată pe 25 februarie 2020, la reședința ambasadorului britanic din București
Evenimentul a beneficiat de prezența Secretarului de Stat din Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, domnul Niculae Havrileț, alături de membri importanți ai comunității de afaceri din sectorul energetic.
În cadrul evenimentului, CLARKE ENERGY a anunțat achiziționarea companiei românești TEB Energy Business, distribuitor oficial al motoarelor pe gaz Jenbacher în România și în Grecia, prin compania subsidiară Genelco (compania fiică a TEB-ului). Această achiziție a adăugat 39 de noi angajați în echipa globală a CLARKE ENERGY și o capacitate instalată suplimentară de 200 MW.
CLARKE ENERGY a intrat pe piața românească punând accent pe susținerea eficienței energetice și a energiei regenerabile, dezvoltând instalații inovatoare de producere a energiei prin promovarea centralelor de cogenerare, a centralelor electrice care furnizează servicii tehnologice de sistem și echilibrare, precum și a stațiilor de biogaz, urmate de asigurarea unor servicii suport și mentenanță post-vânzare de încredere.
Acoperire globală cu accent la nivel local
„CLARKE ENERGY operează în peste 30 de țări, având peste 1.400 de angajați și peste 9 GW putere instalată la nivel global, dintre care peste 1,4 GW energie regenerabilă și peste 1 GW soluții hibride”, continuă dl. Matei.
Al doilea eveniment de impact a început în noiembrie 2023, atunci când Kohler Co. și-a anunțat decizia strategică de a crea Kohler Energy ca o afacere separată, independentă, asociată cu Platinum Equity, angajat ca partener majoritar de investiții. Tranzacția a fost încheiată în primul trimestru al anului 2024, iar în septembrie 2024, Kohler Energy a devenit Rehlko. Urmează un rebranding fundamental, care în CLARKE ENERGY va începe din ianuarie 2026.
CLARKE ENERGY operează în peste 30 de țări, având peste 1.400 de angajați și peste 9 GW putere instalată la nivel global
Un alt eveniment care ar putea avea un impact mai mare decât se aștepta este anunțul făcut de Jamie Clarke pe 10 martie 2025, prin care își prezintă demisia din funcția de CEO al CLARKE ENERGY, începând cu 1 mai 2025, după 15 ani în funcție și 25 de ani în companie. Jamie Clarke este fiul lui Jim Clarke, fondatorul CLARKE ENERGY – compania care îi poartă numele.
Soluțiile oferite de CLARKE ENERGY
CLARKE ENERGY furnizează soluții pentru centralele de producere a energiei electrice și termice, precum și cel mai bun suport în materie de proiectare mecanică și electrică, instalare, punere în funcțiune și mentenanță.
Compania oferă soluții financiare și asistență pentru întocmirea planului de afaceri, asigurând livrarea la cheie a soluțiilor tehnice personalizate și adaptate cerințelor fiecărui client, cu modele de livrare flexibile. Obiectivul său este de a maximiza randamentul investițiilor pentru clienți, prin:
- Metode variate de producere a energiei de înaltă eficiență – combustibili selectați pentru un randament maxim;
- Disponibilitate maximă: tehnologii, instalare, punere în funcțiune și mentenanță;
- Soluții financiare și reducerea riscurilor pentru proiectele clienților;
- Livrare la cheie a soluțiilor de producere a energiei: configurația motorului și a echipamentului auxiliar;
- Echipe locale de punere în funcțiune și service al echipamentelor, cu piese de schimb aprobate de fabricantul echipamentului original (OEM);
- Contracte de mentenanță pe termen lung, oferind suport post-vânzare localizat, fiabil și responsabil.
Motoarele Jenbacher pe gaz, al căror distribuitor oficial este CLARKE ENERGY, sunt de tipurile 2, 3, 4, 6 și 9 și pot fi configurate să producă:
- Doar energie electrică (producerea sarcinii de bază) – stații de echilibrare, servicii de sistem;
- Energie electrică și termică (cogenerare – CHP) – termoficare, industrii;
- Energie electrică, termică și răcire (trigenerare – CCHP) – industrii, centre de date;
- Energie electrică, termică, răcire și captare a dioxidului de carbon de valoare superioară (cvadgenerare) – unde CO₂ captat este ideal pentru fertilizare și utilizare în sere, ceea ce crește randamentul culturilor, contribuind astfel la procesul de fotosinteză.
Fiecare proiect este unic, iar personalizarea se face prin adaptarea soluțiilor la cerințele clientului, în timp ce standardizarea înaltă se aplică doar la calitatea serviciilor.
CLARKE ENERGY pune la dispoziție un serviciu complex de management al proiectelor, pe parcursul perioadei de implementare. De la programarea proiectului și livrarea completă la cheie, până la planificarea lucrărilor, racordarea la rețea și punerea în funcțiune. Managerul de proiect este primul contact după etapa de vânzare a motoarelor și este responsabil cu coordonarea lucrărilor, obținerea aprobărilor și organizarea proiectului în ansamblu.
CLARKE ENERGY livrează, instalează și pune în funcțiune motoarele, oferind la cerere servicii de mentenanță post-vânzare, în baza unui contract de mentenanță pe toată durata de viață a motorului.
„CLARKE ENERGY nu activează preferențial într-o anumită industrie, având proiecte în diverse sectoare industriale. În ultima perioadă, însă, există un interes ridicat în domeniul echilibrării, serviciilor de sistem și termoficării”, detaliază Directorul General CLARK ENERGY România.
Profesionalismul echipei menține un nivel ridicat de expertiză
Nivelul ridicat al expertizei companiei se datorează profesionalismului echipei de implementare, care este instruită în permanență și menține contactul cu toate inovațiile și noile tehnologii ale furnizorului. De asemenea, expertiza este consolidată prin provocările întâmpinate în implementarea proiectelor alături de alte echipe din grupul CLARKE ENERGY, din diferite țări, și prin schimbul de experiență la care participă echipele de service și project management.
Un rol esențial îl au și programele de instruire dezvoltate de Centrul Global de Formare Profesională Jenbacher pentru motoare pe gaz. Acestea sunt axate pe cunoștințe detaliate despre produsele de bază și echipamentele auxiliare.
Un rol esențial în dezvoltarea expertizei echipei îl au și programele de instruire dezvoltate de Centrul Global de Formare Profesională Jenbacher pentru motoare pe gaz
Cursurile de instruire se bazează pe aplicarea noțiunilor teoretice și practice, direct în teren, pentru a asigura că personalul este bine pregătit să facă față provocărilor profesionale zilnice și să mențină un nivel ridicat al expertizei specialiștilor companiei.
Tehnologii inovatoare introduse în piață
În mai 2024, CLARKE ENERGY a semnat un contract pentru livrarea a opt motoare J920 FleXtra CHP, această tehnologie inovatoare intrând pentru prima dată în România. Motoarele vor constitui nucleul proiectelor de reabilitare pentru două centrale electrice, reprezentând un progres semnificativ în creșterea eficienței energetice a rețelelor energetice regionale din Arad și Constanța.
„Noile centrale CHP de înaltă eficiență vor contribui la o reducere a consumului de combustibil cu 30%, precum și la o diminuare semnificativă a emisiilor de carbon. Cu un total de 85 MW de energie electrică și 80 MW de energie termică produse în cele două orașe, acestea vor deservi echivalentul a aproximativ 180.000 de gospodării”, explică dl. Matei.
Dintre cele opt motoare, cinci vor fi instalate în Constanța, generând aproximativ 53 MWe și 50 MWth, iar celelalte trei vor fi instalate în Arad, cu o producție de aproximativ 32 MWe și 30 MWth. Sistemele de producție a energiei existente utilizau turbine cu abur alimentate cu păcură grea, cărbune și gaze naturale, bazându-se pe infrastructură învechită, datând din anii 1960-1980.
Cele două proiecte sunt finanțate de Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României și susțin obiectivul țării de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon (Net Zero) până în 2050. Programate pentru finalizare la jumătatea anului 2026, aceste proiecte au ca scop reducerea emisiilor de CO2, tranziția către un sistem energetic mai sustenabil și scăderea costurilor pentru utilizatorii finali.
Cele două proiecte sunt finanțate de Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României și susțin obiectivul țării de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050
Aceste proiecte marchează o etapă semnificativă pentru CLARKE ENERGY, reprezentând primele vânzări de motoare Jenbacher Type-9 atât în România, cât și la nivel global.
Mentenanță și servicii post vânzare
CLARKE ENERGY oferă o gamă complexă de servicii post-vânzare pentru clienții săi, asigurând un grad ridicat de securitate a motoarelor prin contracte complete de mentenanță pe termen lung. Contractul de mentenanță stabilește o relație între client și companie pe toată durata de exploatare a echipamentului.
„Majoritatea clienților, după implementarea și punerea în funcțiune a motoarelor, semnează un contract de mentenanță cu CLARKE ENERGY. Fiecare contract este elaborat în strânsă colaborare cu clientul, definind cele mai adecvate soluții pentru nevoile specifice de service ale fiecărui proiect. Contractul de mentenanță include, de obicei, diferite componente din portofoliul de produse și servicii al companiei și este valabil pe toată durata de viață a motorului pe gaz”, adaugă dl. Gabriel Matei.
Prin aceste contracte, CLARKE ENERGY oferă clienților săi o serie de avantaje, printre care:
- Mentenanța adecvată maximizează rentabilitatea investițiilor, iar monitorizarea și diagnosticarea defecțiunilor la distanță simplifică procesul;
- Costuri de exploatare mai predictibile și reducerea riscurilor pe durata utilizării echipamentului;
- Asistență optimă, asigurată de personalul dedicat al CLARKE ENERGY cu sprijinul rețelei globale de service Jenbacher și al serviciilor de asistență la distanță;
- Utilizarea exclusivă a pieselor de schimb originale Jenbacher, aprobate OEM, cu stocuri disponibile pe teritoriul României;
- Gestionarea eficientă a perioadelor de inactivitate, prin sincronizarea acestora cu volumul de muncă, optimizând astfel disponibilitatea pieselor de schimb, a materialelor și a tehnicienilor de service;
- Disponibilitate garantată pentru motoarele vândute și instalate de CLARKE ENERGY;
- Contracte flexibile, personalizate în funcție de nevoile fiecărui client;
- Prețuri preferențiale și securizarea prețului pentru piesele de schimb originale Jenbacher pe toată durata contractului;
- Acces la tehnologie de ultimă generație și piese de schimb aprobate OEM, livrate exact la momentul necesar.
Contractele de mentenanță oferă valoare adăugată și contribuie la reducerea riscurilor, permițând clienților să se concentreze pe activitatea lor principală, în timp ce CLARKE ENERGY se ocupă de funcționalitatea investiției acestora.
Aceste contracte includ, de obicei:
- Întreținerea programată (preventivă), în conformitate cu specificațiile fiecărui motor, incluzând toate piesele de schimb necesare. CLARKE ENERGY furnizează exclusiv piese de schimb originale Jenbacher, fără utilizarea unor alternative de la terți.
- Reparații neprogramate și întreținere corectivă pe durata contractului, cu toate piesele de schimb incluse;
- Revizii tehnice minore și majore;
- Servicii de asistență tehnică la distanță, pentru soluții rapide și precise;
- Garanții de disponibilitate pentru motoarele vândute, instalate și puse în funcțiune de CLARKE ENERGY;
- Consumabile necesare pentru întreținerea programată, precum bujii sau filtre;
- Aprovizionare cu ulei și lubrifianți.
Asistența clienților este în centrul strategiei de afaceri a CLARKE ENERGY. În plus, compania oferă programe de instruire specializate pentru echipele tehnice ale clienților, asigurând astfel funcționarea și întreținerea optimă a echipamentelor.
Rolul CLARKE ENERGY în transformarea sectorului energetic
CLARKE ENERGY, atât la nivel de grup, cât și la nivel local, își propune să țină pasul cu schimbările din sectorul energetic, să înțeleagă și să adopte noile tehnologii de tranziție energetică. Obiectivul companiei este să evolueze dintr-un furnizor de motoare și servicii asociate motoarelor pe gaz (Jenbacher) într-un furnizor de soluții energetice moderne integrate, adaptate cerințelor viitorului.
CLARKE ENERGY, atât la nivel de grup, cât și la nivel local, își propune să țină pasul cu schimbările din sectorul energetic, să înțeleagă și să adopte noile tehnologii de tranziție energetică
„Viitorul sectorului energetic din România, precum și la nivel global, este din ce în ce mai imprevizibil. Dacă până în anii 2000 evoluția tehnologiilor din domeniul energetic era relativ predictibilă și nu genera schimbări bruște, situația s-a schimbat radical după 2010. Sursele de energie considerate tradiționale sunt acum catalogate drept poluante, iar noi tehnologii și metode de producere a energiei apar într-un ritm accelerat. Sursele de energie regenerabilă, precum vântul și soarele, care erau extrem de populare în urmă cu câțiva ani, sunt acum acceptate doar în combinație cu soluții de stocare a energiei (BESS – Battery Energy Storage Systems) și/sau alternative complementare, cum ar fi motoarele pe gaz.
Se vorbește tot mai mult despre hidrogen ca o soluție energetică a viitorului, despre metode inovatoare de stocare a energiei prin frig sau căldură, iar o altă posibilă „vedetă” în domeniu ar putea fi energia valurilor. În concluzie, atât sursele, cât și tehnologiile de producere a energiei evoluează rapid și impredictibil, marcând o tranziție spectaculoasă în industrie”, detaliază Gabriel Matei, Directorul General CLARKE ENERGY România.
CLARKE ENERGY se implică în inițiative sociale
De câțiva ani, CLARKE ENERGY România contribuie frecvent prin donații pentru cauze caritabile, iar primul partener a fost SOS Satele Copiilor – o organizație nonguvernamentală cu misiunea de a oferi o familie copiilor care au rămas fără sprijinul parental și de a-i susține pe cei care riscă să-l piardă. Organizația este prezentă în peste 130 de țări și teritorii, se ocupă de 84.000 de copii și tineri în sistemul de îngrijire alternativă, în Sate SOS, sprijină 492.700 de copii și tineri și 90.600 de familii în cadrul programelor de întărire a familiei, 300.000 de copii în sistem educațional SOS și 893.000 servicii medicale, anual.
De asemenea, organizația a fost nominalizată în repetate rânduri pentru Premiul Nobel pentru Pace. În cei peste 31 de ani de activitate în România, au construit Sate SOS în care sute de copii au crescut, au învățat și au devenit adulți responsabili, ajutând mii de copii să rămână alături de familiile lor în comunități vulnerabile.
CLARKE ENERGY, impresionată de amploarea acestui proiect, a dorit să facă parte din acest proiect remarcabil, implicându-se activ. Ulterior, compania a sprijinit și Asociația New Odyssey – o echipă de specialiști creativi care ajută copiii cu întârziere în dezvoltarea abilităților sau cu diagnostic de tulburare de spectru autist.
În plus, anul trecut, la inițiativa Fundației Metropolis, CLARKE ENERGY a contribuit la Campania „Spitale Publice din Bani Privati”, sprijinind renovarea Secției de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Universitar de Urgență București, compania având acum o rezervă cu sigla sa pe ușa salonului nr. 11.
CLARKE ENERGY a contribuit la Campania „Spitale Publice din Bani Privati”, sprijinind renovarea Secției de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Universitar de Urgență București
CLARKE ENERGY România este și sponsor al unei echipe de fotbal pentru amatori, iar anual, angajații companiei își susțin echipa în cadrul Campionatului de la Sunny Beach, o competiție între companiile din România cu echipe de fotbal.
La nivel micro, unii dintre angajați sunt activi în reciclare, folosesc doar trotinete și merg pe jos prin oraș, donează frecvent lucruri și dulciuri de sărbători la casele de copii din proximitate. În cadrul echipei s-a format și un grup de donatori de sânge, care include persoane ce donează regulat și altele care donează ocazional.
Sustenabilitatea și reducerea impactului asupra mediului
Unul dintre cele mai frumoase proiecte din portofoliul CLARKE ENERGY România în acest sens este Proiectul de la Răcari, printre primele proiecte din România care integrează în România Sisteme de Stocare a Energiei în Baterii (BESS) în paralel cu motoare pe gaz. Acest proiect reprezintă un moment semnificativ în tranziția României către o rețea de energie rezilientă și flexibilă.
Proiectul constă în construcția a două centrale electrice pe gaz de 20 MW fiecare, completate de sisteme de baterii de 6 MW/6 MWh fiecare. Aceste sisteme permit stocarea energiei în perioadele de cerere scăzută și injectarea acesteia în Sistemul Energetic Național (SEN) în momentele optime. Acest sistem îmbunătățește disponibilitatea energiei exact atunci când este necesar, contribuind la fiabilitatea rețelei și sprijinind un viitor energetic sustenabil pentru România.
Proiectul de la Răcari reprezintă unul dintre primele proiecte care integrează pentru prima dată în România Sisteme de Stocare a Energiei în Baterii (BESS) în paralel cu motoare pe gaz
Proiectul a fost dezvoltat în două faze, iar în prezent este operativ cu motoarele pe gaz de 20 MW și primul sistem BESS de 6 MW/MWh. Faza 2 va adăuga încă 20 MW de motoare pe gaz și un al doilea BESS de 6 MW/MWh, care va fi pus în funcțiune în vara acestui an. Aceasta va funcționa de la început ca o unitate hibridă, asigurând o integrare perfectă și maximizând fiabilitatea rețelei.
„Prin înlocuirea generatoarelor diesel cu BESS, impactul asupra mediului va fi îmbunătățit, iar emisiile vor fi reduse. Proiectul este, de asemenea, pregătit pentru hidrogen, cu planuri viitoare de integrare a energiei solare în operațiunile centralei, astfel sporind și mai mult sustenabilitatea acesteia și sprijinind tranziția către energia regenerabilă”, mai spune dl. Gabriel Matei.
Răcari Grid Balancing Energy Hub reprezintă un proiect inovator, care integrează diferite tehnologii energetice pentru a funcționa sinergic și a maximiza eficiența și sustenabilitatea.
Evoluția cifrei de afaceri și strategii pentru viitor
CLARKE ENERGY România a devenit parte a grupului înainte de pandemie, însă aceasta nu a fost un obstacol în creșterea exponențială a cifrei de afaceri după preluare. În 2022, la ieșirea din pandemie, cifra de afaceri s-a triplat efectiv, iar în următorii doi ani, compania a asistat la o stabilizare. Pentru anul în curs, estimările arată o triplare din nou a cifrei de afaceri.
„Sustenabilitatea este un pilon central în fiecare decizie majoră pe care CLARKE ENERGY o ia. Promovăm reziliența energetică prin proiecte ambițioase, cu tehnologii de ultimă oră, combustibili regenerabili și practici ecologice. De asemenea, continuăm să ne consolidăm strategia și să dezvoltăm soluții inovatoare pentru a furniza energie curată și durabilă, reducând impactul asupra mediului. Scopul companiei este de a construi o bază pentru un viitor mai durabil, iar creșterea cifrei de afaceri este o consecință a acțiunilor susținute în această direcție”, concluzionează dl. Gabriel Matei, Director General CLARKE ENERGY România.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/cum-sa-atragi-investitori-in-proiecte-de-energie-regenerabila/