Cele mai cautate joburi in 2019

Clasamentul locurilor de muncă rare și bine plătite

06.04.2017

Pe piața muncii din România pot fi găsite poziții rare, atât pentru absolvenții de studii superioare, cât și pentru cei cu școli profesionale, conform unei analize Smartree, unul dintre liderii din România pe piața de externalizare a proceselor de HR. Aşadar, cu toate că sunt sectoare unde bătălia pentru un job este foarte mare, există și o multitudine de poziții rare, remunerate cu sume ridicate, inclusiv pentru persoane ce nu trebuie să dețină o diplomă de studii superioare.

Astfel, în clasamentul meseriilor rare, unde este necesară absolvirea unei facultăți, se află cele de inginer topograf, inginer tehnician aparatură medicală, monitor studii clinice, inginer geodez și actuar.

“Unele dintre aceste meserii sunt rare prin natura lor, piața locurilor de muncă fiind una nu foarte ofertantă, așa cum este cazul inginerilor în topografie sau a celor geodezi. Însă, în cazul joburilor de actuar, piața se confruntă cu o lipsă de specialiști”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

În ceea ce privește salariul pentru aceste poziții, reprezentanta Smartree a arătat că, dacă salariul inginerilor specializați în topografie, geodezie și aparatură medicală poate să înceapă de la 2.500 lei net/lună, actuarii pot câștiga un minimum de 3.000 lei net/lună.

În plus, un job rar și foarte bine plătit este cel de monitor studii clinice, unde salariul mediu ajunge în jurul a 6.000 lei net/lună.

Locuri de muncă fără facultate

Dincolo de locurile de muncă rare, unde este necesară o diplomă de licență, există totuși o listă de poziții la fel de rar întâlnite, unde însă personalul nu are nevoie de pregătire superioară. Astfel, în topul meseriilor de acest fel se află cele de controlor trafic aerian, sudor argon, macaragiu, alpinist utilitar, grefier sau somelier.

“Chiar dacă nu este necesar să ai studii superioare, acestea sunt totuși meserii speciale, care presupun anumite cursuri și calificări. Pentru a ajunge controlor de trafic aerian, în afara examenului de admitere, unul foarte strict, urmează o perioadă de formare profesională, specifică acestui domeniu. De asemenea, calificările de macaragiu și sudor sunt dobândite în urma absolvirii unor școli profesionale, iar pentru cele de grefieri și somelieri, sunt organizate cursuri de formare profesională specifice”, a mai spus Raluca Peneș.

Salariul de început al unui controlor de trafic aerian este de aproximativ 20.000 lei net/lună, ajungând și la 30.000 lei net/lună, după câțiva ani de experiență.

Macaragii, sudorii specializați în argon și alpiniștii utilitari câștigă, în medie, între 3.000 și 3.500 lei net/lună. Somelierii, în funcție de competențe și nivelul de experiență, pot câștiga în medie 4.500 lei net/lună, iar salariul unui grefier poate urca până la 4.000 lei net/lună.

Raluca Peneș a mai spus că meseriile de macaragiu și sudor sunt tot mai rar întâlnite, deoarece există un deficit acut de personal calificat în aceste domenii, foarte mulți dintre cei ce dețin astfel de aptitudini îndreptându-se către joburi în alte țări.

 

 

Citiți și despre: