La nivel mondial, exporturile Chinei reprezintă aproximativ 10% din exporturile totale. Exporturile reprezintă bunuri și servicii care sunt produse într-o țară și sunt vândute în alt stat, schimburile comerciale fiind extrem de importante pentru economia unei țări. Exporturile oferă producătorilor acces la o piață globală, extinzându-și foarte mult baza potențială de clienți. În plus, importurile și exporturile dețin un rol esențial în diplomația internațională și politica externă între guverne.
În timpul crizei din perioada 2008 – 2014, exporturile au susţinut economia diferitelor state, existând o corelație pozitivă între trendul acestora şi evoluţia PIB.
Guvernele încurajează exporturile și, în general, doresc să crească exporturile față de importuri. Exporturile creează locuri de muncă, aduc salarii mai mari, ridică nivelul de trai pentru rezidenții unei țări și măresc rezervele valutare și lichiditățile.
Deoarece exporturile au ca rezultat intrarea fondurilor internaționale în țară, iar importurile duc la trimiterea de bani în afara țării, guvernele vor apela adesea la măsuri de protecție comercială, cum ar fi stabilirea de tarife pentru mărfurile primite, pentru a crește prețul importurilor și pentru a oferi industriilor interne un avantaj concurențial.
În timpul crizei din perioada 2008 – 2014, exporturile au susţinut economia diferitelor state, existând o corelaţie pozitivă între trendul acestora şi evoluţia PIB
De asemenea, țările negociază adesea acorduri comerciale, printre care se numără tarifele și taxele reduse, creând astfel relații comerciale reciproc avantajoase.
Topul țărilor cu cele mai mari exporturi
În condițiile în care exporturile au o legătură importantă cu evoluția economică, vă prezentăm, așadar clasamentul celor mari mari exportatori din lume.
China
China este cel mai mare exportator din lume. Această țară exportă bunuri și servicii în valoare estimată la 2,72 trilioane de dolari, în principal echipamente și mașini electronice, cum ar fi echipamente de difuzare, computere, circuite integrate și telefoane.
Exporturile Chinei reprezintă aproximativ 10% din totalul exporturilor globale.
Statele Unite
SUA sunt al doilea cel mai mare exportator din lume, cu exporturi estimate la 2,12 trilioane de dolari.
Cele mai mari exporturi ale SUA sunt petrolul brut și rafinat, circuitele integrate, produsele farmaceutice și instrumentele medicale, avioane, nave spațiale și elicoptere, precum și piesele de schimb ale acestora.
Un motiv pentru care Statele Unite sunt în urma Chinei la exporturi este costul ridicat al forței de muncă. Multe bunuri nu pot fi, în aceste condiții, produse, fabricate sau asamblate în SUA la un preț comparabil cu cel din China.
SUA sunt al doilea cel mai mare exportator din lume, cu exporturi estimate la 2,12 trilioane de dolari
Germania
În contextul în care exportă bunuri și servicii în valoare estimată la 1,67 trilioane de dolari, Germania este al treilea cel mai mare exportator din lume.
Fiind una dintre cele mai avansate țări din lume din punct de vedere tehnologic, principalele exporturi ale Germaniei includ automobile (BMW, Mercedes-Benz, Porsche, Audi, Volkswagen), produse farmaceutice (Bayer), avioane, electronice și produse chimice. Germania este a treia dintre cele trei țări care au exporturi ce depășesc 1 trilion de dolari, în urma Chinei și Statelor Unite.
Principalele exporturi ale Germaniei includ automobile, produse farmaceutice, avioane, electronice și produse chimice
Japonia
Exporturile Japoniei sunt estimate, anual, la aproximativ 785,4 miliarde de dolari. Exporturile cele mai importante ale Japoniei includ automobile (Toyota, Honda, Nissan, Mazda, Suzuki) și piese de automobile, circuite integrate și dispozitive electronice (Nintendo, Panasonic, Sony și multe altele). Cei mai importanți clienți ai Japoniei sunt China, Statele Unite, Coreea de Sud, Taiwan și Hong Kong.
Exporturile Japoniei sunt estimate, anual, la aproximativ 785,4 miliarde de dolari
Regatul Unit
Conform datelor băncii Mondiale, Regatul Unit s-a clasat pe locul al cincilea în clasamentul celor mai mari exportatori din lume, livrând bunuri și servicii estimate la 770,5 miliarde de dolari către clienții internaționali. Cele mai importante exporturi ale Regatului Unit includ mașini (Bentley, Jaguar, Mini, Rolls-Royce), turbine cu gaz, aur, medicamente, băuturi alcoolice, antichități și petrol brut – care este adesea importat mai întâi din Norvegia, apoi exportat în restul Europei, precum și China și Coreea de Sud.
Cele mai importante exporturi ale Regatului Unit includ mașini, turbine cu gaz, aur, medicamente, băuturi alcoolice, antichități și petrol brut
Exporturile României
Exporturile României au crescut în 2021 cu 20,1% în termeni anuali, până la un nivel de 74,7 miliarde euro, în timp ce importurile au avansat cu 22,1%, până la valoarea de 98,3 miliarde euro.
Pe parcursul anului, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au fost deţinute de maşini şi echipamente de transport (44,9% la export şi 35,2% la import) şi alte produse manufacturate (30,5% la export şi 29,8% la import).
Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor României au fost deţinute de maşini şi echipamente de transport, precum și de alte produse manufacturate
Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru perioada ianuarie – septembrie 2022 ne arată, de asemenea, o majorare importantă a exporturilor țării noastre, acestea crescând cu 26,2%. Potrivit INS, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, exporturile FOB au însumat 68,804 miliarde euro, iar importurile CIF au depăşit 93,867 miliarde euro.