Clubul Meseriilor Rurale. Nu mai puţin de 5000 de elevi și 500 de adulți îndrumători sunt așteptați în anul școlar 2021-2022 să ia parte la cel mai nou și mai amplu program al Fundației Noi Orizonturi – Clubul Meseriilor Rurale.
Cu sprijinul Lidl România, ca partener de extindere națională și alături de partenerul său strategic, Romanian-American Foundation, Fundația Noi Orizonturi oferă acest program tuturor elevilor care provin din mediul rural, oferind îndrumătorilor finanțări în valoare totală de 160.000 lei.
Extinderea națională a programului este susținută de Montana State University & 4-H SUA, Ministerul Educației Naționale, Departamentul de Dezvoltare Durabilă, Institutul Național al Patrimoniului.
Clubul Meseriilor Rurale. Abilităţile tinerilor pentru piaţa muncii
Dobândind abilitățile potrivite, tinerii vor fi pregătiți să se adapteze la o piață a muncii în care profesiile dispar, apar și se transformă de la un an la altul. În plus, vor fi pregătiți să identifice și să lanseze chiar ei meserii noi, care să răspundă unor nevoi concrete pe care le identifică în comunitățile în care trăiesc. În mediul rural, această abilitate ar putea face diferența între un sat care se stinge încet și unul care prosperă. Pentru că, dacă identifică lucruri pe care le pot face acasă, tinerii ar putea decide să rămână și să-și construiască aici viitorul.
„Deși pot părea de domeniul trecutului, multe meserii și activități antreprenoriale tradiționale sunt încă de viitor. Ecoturismul sau turismul verde prin care frumusețile unei zone sunt îngrijite, conservate dar și promovate, se bucură de una dintre cele mai rapide creșteri, în lume, dar și în România. Dar o experiență valoroasă a unui turist este dată și de interacțiunea și serviciile pe care i le poate oferi un/o: jurnalist culinar, curator simboluri rurale, organizator de șezători, designer de produse textile, ghid de natură, ghid de cultură, culegător din flora spontană. Sunt câteva exemple de meserii rurale, dar de viitor. Pregătirea pentru o astfel de meserie începe cu o apreciere autentică a patrimoniului cultural și natural al spațiului rural, iar prin Clubul Meseriilor Rurale, elevii au ocazia să se reîntâlnească cu elemente comune din satul lor, dar cu o altfel de experiență de învățare”, declară Anca Gaidoș, director, Fundația Noi Orizonturi
Invitaţia făcută de Fundaţia Noi Orizonturi
Aşadar, Fundația Noi Orizonturi invită cadre didactice, bibliotecari, asistenți sociali sau alți adulți care doresc și se pot implica voluntar să organizeze activități experiențiale, la ore dar și după școală, într-una din instituțiile locale ale comunei.
Programul Clubul Meseriilor Rurale poate fi accesat la bibliotecă, la clasă, ca activitate extracurriculară, dar în școală, în cluburile GreenIMPACT/IMPACT/Cercetași, etc, în parohie, de altfel oriunde este o gazdă bună și unul-doi îndrumători adulți.
Clubul Meseriilor Rurale. Activităţi
Activitățile sunt dedicate elevilor din mediul rural care locuiesc și învață la țară sau care au părinți sau bunici la țară chiar dacă ei învață la oraș. Acestea sunt potrivite în special pentru elevii de gimnaziu și liceu dar cu o ghidare potrivită, unele activități pot fi derulate și de către copiii din clasele primare, sau împreună cu părinții, chiar și de către copiii preșcolari.
Activitățile care se derulează în sezonul de toamnă-iarnă 2021 au ca scop încurajarea copiilor:
• să se reconecteze cu membri ai comunității, păstrători de informații despre patrimoniul local, care practică meșteșuguri tradiționale, cu expertiză în readucerea în circuitul turistic al unor obiective locale;
• să învețe despre elementele de patrimoniu local, cultural și natural, despre rolul lor și despre cum le protejeze;
• să exerseze abilități practice, unele legate de meșteșuguri tradiționale, altele legate de folosirea tehnologiei în culegerea, procesarea, diseminarea de informații despre patrimoniul local;
• să fie inspirați și sprijiniți de bunici, părinți, meșteri și antreprenori locali;
• să exploreze comunitatea în care cresc și învață, într-un mod atractiv, care să încurajeze dorința lor de a contribui la cunoașterea și dezvoltarea ei.
Fundația Noi Orizonturi oferă celor interesați:
- Inspirație și direcție printr-un catalog de activități grupate pe tematici, grad de dificultate și timp
- Finanțare sub formă de premiu în valoare de 300 lei pentru achiziția de materialele necesare pentru derularea atelierelor cu copiii și tinerii
- Consultanță oferită de specialiști în tematicile de patrimoniu cultural și natural și în atragerea și motivarea elevilor pentru a participa la astfel de activități de învățare.
Mai multe informații direct pe pagina programului: https://meserii-rurale.noi-orizonturi.ro
Citeşte şi Fundația Noi Orizonturi sprijină elevii din mediul rural