Cluj Innovation City – parteneriat între mediul de afaceri, toate universităţile clujene de stat şi autorităţile publice locale. Cluj-Napoca este unul dintre cele mai frumoase orașe din țară, iar autoritățile locale au planuri mărețe privind investițiile în modernizarea localității în viitorul apropiat. Anul trecut, printre cele mai importante proiecte finalizate s-au numărat modernizarea infrastructurii din oraș, dar și investiții în unitățile de învățământ din localitate. Lucrarea privind modernizarea liniei de tramvai a fost una în valoare de peste 100 de milioane de lei și a presupus achiziționarea a 10 noi troleibuze de ultimă generaţie. “Am demarat proiectul de modernizare a transportului în comun şi de introducere a unui sistem de ticketing, care va creşte semnificativ confortul călătorilor. De asemenea, am continuat şi am extins programele de gratuităţi şi reduceri pentru pensionari, studenţi şi elevi. În plus, am modernizat 36 de mari obiective de infrastructură rutieră, printre care străzile Măceşului, Mihai Românul, Scorţarilor, Clăbucet, Putna, Brateş şi aleile adiacente, sensul giratoriu 1 Mai (un total de peste 170.000 mp). Alte 150 de străzi şi alei au beneficiat de lucrări importante de întreţinere şi reparaţii (peste 227.000 mp)”, ne-a declarat Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca.
Un alt proiect finalizat a fost plata parcării în zona centrală prin SMS, dar investițiile s-au îndreptat și spre unitățile de învățământ din localitate. “Populaţia municipiului Cluj-Napoca este în continuă creştere, iar un aspect important de care ţinem seama este asigurarea de locuri în creşele clujene. În acest sens, am dat în folosinţă o nouă creşă, <Castelul Fermecat>, cu 72 de locuri şi am început lucrările pentru realizarea unei noi grădiniţe cu creşă de 300 de locuri. În prezent, în Cluj-Napoca există 935 de locuri în creşele amenajate. De asemenea, în ceea ce-i priveşte pe elevi, în 2013 peste 14.000 de elevi au beneficiat de burse plătite din banii clujenilor. Un alt proiect important pentru clujeni este cel privind sprijinirea persoanelor fizice şi juridice cu obligaţii restante către bugetul local. Acestea au fost scutite de la plata penalităţilor, dacă şi-au achitat datoria principală. În urma acestei măsuri, Primăria a înregistrat încasări mai mari cu 6,5 milioane de lei la bugetul local”, a adăugat Emil Boc.
Capitală Cultural Europeană în 2021
Alături de București, Timişoara, Iaşi, Arad şi Craiova, Cluj-Napoca a intrat în competiția națională pentru desemnarea Capitalei Culturale Europeană a anului 2021. Studiile realizate până acum, arată că orașele care au fost capitale culturale europene au beneficiat de o creștere a numărului turiștilor cu 12 procente în anul respectiv, iar imaginea orașului a fost relansată și îmbunătățită, de fiecare dată. “O dorinţă comună este aceea de a câştiga titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Prin proiectele pe care le derulăm şi care prind contur ne pregătim pentru acest obiectiv important. Ne-am propus ca în 2014 să schimbăm faţa oraşului. I-am avertizat pe clujeni încă din această iarnă despre faptul că municipiul nostru va arăta ca un mare şantier pentru că vom intra puternic cu lucrări de modernizare la arterele importante şi la podurile din oraş. Aceste investiţii vor crea într-o primă fază disconfort clujenilor, dar după finalizarea lor aceştia îşi vor da seama că a meritat efortul. Vom reorganiza circulaţia, astfel încât să fie ocolite zonele de lucrări, lipsa parcărilor amenajate pe parcursul derulării acestor proiecte de investiţii”, ne-a povestit edilul șef Emil Boc.
2014, anul investițiilor
Primarul general din Cluj-Napoca spune că anul curent este unul în care autoritățile locale vor să mențină taxele şi impozitele locale la acelaşi nivel ca şi în anii trecuţi. “Acestea nu au mai fost majorate din 2009, cu excepţia obligaţiilor impuse de guvern prin H.G. nr.1309/2012 prin care s-au stabilit expres unele valori impozabile, dar şi în acest caz am aplicat nivelul minim reglementat. La fel am procedat şi în cazul parcărilor, unde tarifele au rămas neschimbate din 2010”, spune Emil Boc. Mai mult decât atât, se dorește finalizarea lucrărilor la Sala Polivalentă și zona de parcare aferentă. “În această toamnă vom finaliza o investiţie importantă pentru municipiul nostru. Este vorba despre Sala Polivalentă şi parkingul aferent cu 445 de locuri. Sala multifuncţională de sport va avea un regim de înălţime 1S+P+3E şi un număr de 7308 locuri, cu anexele sportive şi tehnice aferente, un parking pe 1 nivel şi o piaţetă pentru intrarea publicului. Va găzdui sporturi precum: karate, judo, handbal, gimnastică, scrimă, box, basketball, five-a side football, badminton, arc, aikido, tenis de câmp şi tenis de masă. Sala multifuncţională va fi omologată pentru competiţii sportive la standarde naţionale şi internaţionale”, explică edilul șef. Se dorește, de asemenea, modernizarea stațiilor de transport în comun și implementarea unui sistem complex de ticketing, dar și lansarea unei rețele de bike-sharing gratuit, pentru cei care preferă mersul pe două roți. “După cum observaţi, decongestionarea traficului şi fluidizarea circulaţiei este un aspect important pentru municipalitatea clujeană. Încercăm să realizăm condiţii cât mai bune în ceea ce priveşte transportul în comun al clujenilor. În acest sens, ne-am propus ca în acest an să achiziţionăm 50 de autobuze noi. Acestea vor avea cele mai înalte standarde împotriva poluării şi sperăm ca în această toamnă să punem în circulaţie primele astfel de autobuze. De asemenea, vom menţine şi vom extinde gratuităţile la transportul în comun pentru pensionari, studenţi şi elevi”, ne-a declarat Emil Boc.
Fonduri europene
Orașul Cluj-Napoca se dorește a deveni o adevarată Capitală Europeană, nu doar o Capitală a Tineretului şi Culturală, ci şi una a inovaţiei, a tehnologiei, spune primarul general, iar toate investițiile se realizează și cu sprijinul fondurilor europene. “Municipiul Cluj-Napoca a fost nominalizat de către AM POR, în urma evaluării Interim a POR, ca exemplu de bune practici la categoria Poli de Creştere, datorită portofoliului de proiecte finanţate şi a impactului acestora în dezvoltarea oraşului. Astfel, în ceea ce priveşte proiectele municipiului Cluj-Napoca finanţate din fonduri europene nerambursabile, până în acest moment valoarea totală a contractelor de finanţare semnate este de 589.083.645,69 lei, aproximativ 131 milioane euro, iar valoarea proiectelor aflate în diverse stadii de evaluare în vederea contractării este de 181.560.623,27 lei – 40,5 milioane euro. Până în prezent, valoarea rambursată către municipiu se ridică la suma de 170,432 milioane de lei, aproximativ 38 milioane euro, din care 110,165 milioane de lei de la UE si 60,627 milioane de lei contribuţia de la bugetul de stat”, ne-a declarat Emil Boc, primarul Clujului.
1 milion de euro pentru cultură
Autoritățile locale spun că orașul Cluj-Napoca este un oraş foarte activ din punct de vedere al culturii, iar suma de bani destinată culturii a fost suplimentată pentru anul curent. “Primăria Cluj-Napoca susţine viaţa culturală a oraşului. Am suplimentat suma pentru proiectele culturale care se vor derula în acest an la 1 milion de euro. Aceste alocări au fost majorate pentru că suntem preocupaţi de faptul că anul viitor suntem Capitala Europeană a Tineretului. Practic, am dublat suma în ultimii doi ani. În perioada 23 – 30 mai 2014, vom organiza Zilele municipiului Cluj-Napoca, care va fi o sărbătoare a oraşului. Fiecare clujean se regăseşte în acest festival datorită diversităţii programului. Vom susţine şi anul acesta evenimente precum TIFF, Festivalul de Fotografie Photo Romania, Jazz in the Park, Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, Toamna Muzicală Clujeană, precum şi altele care-i vor ţine conectaţi pe clujeni”, ne-a declarat Emil Boc.
Economia, în creștere
Potrivit informațiilor oficiale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la finalul lunii martie, Clujul ocupa locul întâi în topul judeţelor cu cele mai multe locuri de muncă vacante. “Din cele 15.715 posturi disponibile la nivel naţional, peste 2.400 sunt în judeţul Cluj. Primăria Municipiului Cluj-Napoca are o largă deschidere pentru cooperare şi colaborare cu mediul de afaceri şi cu specialiştii din diverse domenii strategice, cultură, educaţie, învăţământ, IT”, ne-a explicat Emil Boc.
Unul dintre cele mai importante proiecte din oraș este Cluj Innovation City, un proiect important atât pentru regiune, cât şi pentru România, care se realizează într-un parteneriat între mediul de afaceri, în special Cluj IT Cluster, toate universităţile clujene de stat şi autorităţile publice locale. “Cluj Innovation City este un proiect al comunităţii pentru următorii 20 de ani, care va aduce 20.000 de noi locuri de muncă în cercetare, inovare, IT şi servicii conexe si va poziţiona oraşul nostru ca un pol al inovării şi cercetării la nivel european. Primăria a alocat 202 hectare de teren în zona Lomb pentru realizarea viitorului oraş al inovării. Există trei importante componente ale proiectului care au început deja să fie dezvoltate de către Primărie: Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC), Centrul de sprijinire a afacerilor Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi – Zona Metropolitană Cluj (TEAM-ZMC) şi drumul de acces din strada Oaşului spre zona Lomb”, ne-a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.