Stiri: Sanatate

CNAS: Implantul cohlear bilateral este decontat

23.09.2015

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat că implantul cohlear bilateral este decontat şi că în cadrul programului național de tratament al surdității prin proteze auditive implantabile nu există o prevedere prin care să se limiteze numărul de implanturi cohleare care se pot deconta pentru un asigurat.

„În cazul în care sunt necesare două implanturi cohleare, medicul specialist este cel care decide dacă se vor efectua simultan sau pe rând. Indiferent de decizie, costurile implanturilor cohleare vor fi suportate de către casa de asigurări”, precizează CNAS.

În situațiile în care cererile de implanturi cohleare depășesc capaciatatea de infrastructură și resursă umană a medicilor specialiști de a efectua acest tip de intervenție chirurgicală, aceștia vor decide lista de prioritizare a cazurilor. O astfel de listă de aşteptare se va realiza și în cazurile în care cereriledepășesc numărul de dispozitive existente.

Bugetul alocat, în 2014, acestui program, în valoare de 10,6 milioane lei, a permis realizarea a 93 de implanturi cohleare la nivel național.

La finalul anului trecut mai existau în stoc trei proteze pentru implant cohlear.

CNAS a mai anunţat că creditele de angajament alocate pentru acest an pentru implanturile cohleare sunt de 11,25 milioane lei, contravaloarea a 110 implanturi cohleare. Costul mediu al unui implant cohlear este de 96.385 lei.