Stiri: Sanatate

CNAS: Peste 9,7 milioane de carduri de sănătate au fost distribuite

31.10.2014

Peste 9,7 milioane de carduri de sănătate au ajuns la asiguraţi prin serviciile poştale, conform datelor furnizate de Compania Naţională Poşta Română privind stadiul de distribuire a cardului naţional de sănătate.

Procesul de predare – primire a cardurilor de sănătate continuă conform organizării interne a Poştei Română, în conformitate cu acordul cadru şi contractele încheiate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele județene de asigurări de sănătate.

„Până în acest moment există un singur judeţ, Sălaj, unde toate cardurile de sănătate au fost preluate de către Compania Naţională Poşta Română. Din cele 152.000 de carduri preluate au fost predate asiguraţilor 147.000, iar 6.500 se află încă la oficiile poştale, de unde pot fi ridicate de către asiguraţi. În acest judeţ, Compania Naţională Poşta Română a început procedura de retur către casele de asigurări a cardurilor nepredate către asiguraţi şi al căror termen de 20 de zile, prevăzut în contractul de distribuire, a expirat. Apreciem că rata de distribuire a cardurilor de sănătate în acest judeţ va fi de peste 97%”, au afirmat reprezentanţii CNAS, într-un comunicat de presă.

După ce procesul de distribuire se va încheia, va urma o perioadă de testare a cardului naţional de sănătate, în care cele două sisteme vor merge în paralel. Astfel, vor fi identificate şi rezolvate eventualele probleme în funcţionalitatea cardului.

După această perioadă de testare, cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu prin lege, iar serviciile medicale vor fi validate şi decontate doar prin intermediul lui.