Stiri: Economie

CNMR cere Guvernului creştere bugetelor alocate pentru Educaţie, Sănătate şi Apărare

23.11.2015

Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) solicită Guvernului să acorde atenţia cuvenită în cadrul discutării proiectului de buget pe anul 2016 pentru cel puţin 3 sectoare extrem de importante pentru societatea românească: educaţie, sănătate şi apărare.

Astfel, asociaţia cere menţinerea rezultatelor obţinute extrem de greu prin negocieri dure cu Prim-ministrul şi Guvernul interimar pentru sectoarele care reprezintă fundamentul unei baze sociale şi de securitate ale României.

Astfel, pentru sectoarele educaţie, sănătate şi apărare CNMR a negociat şi obţinut creşterea cu 22% pentru finanţarea de bază a învățământului superior, 16% creştere pentru burse şi 33% creştere pentru cercetare, precum şi un fonduri de 6 miliarde de lei suplimentare pentru sănătate.

De asemenea, se solicită minimum 1,5% din PIB pentru sistemul de apărare.

„Toate acestea nu reprezintă o povară pentru Guvern, ci reprezintă investiţii pe termen mediu şi lung în economie”, au precizat reprezentanţii Coaliţiei.

Conform acestora, investiţia în învăţământul preuniversitar şi superior va creşte calitatea resursei umane, în timp ce sectorul de cercetare reprezintă deja, la nivel global, un mijloc de dezvoltare al economiilor, România rămânând în urmă în ciuda unei expertize umane excepţionale. Astfel, creşterea negociată pentrul sectorul de cercetare cu 33% şi ajungerea la 0,5% din PIB în 2016 nu ar reprezenta un consum, ci un impuls dat economiei.

În acelaşi timp, o populaţie bolnavă şi cu acces limitat la serviciile medicale este o populaţie cu un grad de productivitate extrem de scăzut.

„Prin urmare, nici investiţia în sănătate nu are voie să fie văzută ca pe o investiţie socială exclusivistă. În termeni pragmatici, cele 6 miliarde de lei negociate cu Guvernul interimar reprezintă un element esenţial nu doar de grijă faţă de cetăţenii din România, ci şi faţă de dezvoltarea economică a ţării”, conform sursei citate.

În plus, în actualul context geopolitic şi geostrategic, investiţia în apărare este vitală, fără un teritoriu stabil şi sigur neexitând garanţii pentru atragerea şi dezvoltarea de activităţi economice. Prin urmare, alocarea a minimum 1,5% din PIB pentru sectorul de apărare este vitală ţinând cont de provocările cu care ţara noastră se confruntă în regiune sau în lupta contra terorismului.