Minerit

Cobaltul, metalul care susţine tehnologia

01.06.2018

Oferta limitată a făcut ca preţul cobaltului să cunoască o creștere spectaculoasă în ultimii ani. Cobaltul este unul dintre metalele utilizate pentru bateriile dispozitivelor electronice, dar şi în industria auto, în cazul maşinilor electrice. În ultimii doi ani, preţul acestui metal a înregistrat o creştere spectaculoasă, de la un nivel de sub 20 de dolari livra (453 de grame), până la 40 de dolari, în condiţiile în care cererea a fost destul de ridicată, fiind susţinută atât de sectorul IT, cât şi cel al maşinilor electrice. La acest preţ în creştere contribuie şi situaţia conflictului intern din Republica Democrată Congo, ţară cu depozite considerabile de resurse naturale, printre care se află şi cobaltul.

Cobaltul, prin urmare, este un element de bază pentru bateriile pe litiu-ion, care sunt utilizate în orice domeniu, de la electronice şi electronice, până la iahturi sau maşini electrice, motiv pentru care a ajuns să fie unul dintre cele mai căutate metale din lume.

Bateriile dispozitivelor electronice nu se pot produce fără cobalt

Cele mai importante rezerve

În Republica Democrată Congo se regăsesc cele mai mari resurse de cobalt la nivel mondial, aceasta fiind ţara care produce peste 50% din cobaltul existent în lume. Deşi pur şi simplu „stă” pe o mină de aur, republica Congo se numără printre cele mai sărace ţări de pe Pământ, iar „metalul preţios” este extras în condiţii greu de imaginat pentru ţările dezvoltate, estimându-se că în jur de 40.000 de copii sunt exploataţi în mine doar pentru a ajuta la extragerea cobaltului.

Cobaltul este obţinut din tratarea minereurilor de cupru şi staniu

Pe lângă aceste lucruri, Congo a fost lovită de o nouă epidemie de Ebola. Per total, conform datelor publicate de Ministerul Sănătăţii din această ţară şi făcute publice de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt înregistrate 45 de cazuri noi de febră hemoragică, dintre care 14 sunt confirmate, 10 suspectate și alte 21 probabile. De asemenea, s-au înregistrat şi două decese, în Bikoro, o zonă rurală aflată la 150 km distanță față de oraşul Mbandaka.

Trecerea la maşini electrice

Această situaţie dificilă din Congo ar putea avea un impact negativ în ceea ce priveşte trecerea la maşinile electrice. Specialiştii în domeniu spun că este nevoie de investiţii substanţiale pentru ca preţul să nu mai avanseze aşa de mult, fapt care are un impact major şi asupra costurilor finale ale autovehiculelor electrice. Oferta de cobalt fiind foarte redusă iar cererea în continuă creştere, producerea maşinilor electrice, precum şi vânzarea lor, ar putea fi ameninţată în următorii cinci ani, potrivit unul raport al Bloomberg New Energy Finance.

Producătorii auto şi companiile din sectorul telecomunicaţiilor se luptă, pur şi simplu, pentru a-şi asigura necesarul de cobalt.

Dacă o baterie pentru un smartphone utilizează opt grame de cobalt, o baterie pentru o maşină electrică are nevoie de o cantitate de aproximativ 1.000 de ori mai mare

Aşadar, din cauza acestei oferte limitate, firmele ce operează în aceste domenii nu au de ales când vine vorba de cumpărarea acestui minereu, fiind nevoiţi să nu mai ţină cont de locul şi modul în care este produs, chiar dacă informaţiile privind exploatarea copiilor în mine de cobalt sunt deja publice.

Prețul cobaltului a crescut de la 34.600 de dolari pe tonă în ianuarie 2017, până la 81.360 de dolari în acest an

Ce soluţii au companiile

Compania Samsung, liderul mondial în producerea de baterii, a anunţat recent că cercetează modul în care se pot dezvolta baterii fără cobalt. Aceasta reprezintă o strategie a companiei astfel încât să nu mai fie afectată de creşterea preţurilor minereului.

O treime din producţia de cobalt, la nivel mondial, este folosită în pentru telefoanele inteligente

Un reprezentant al Samsung a declarat că sectorul de cercetare şi dezvoltarea se axează, la ora actuală, pe  reducerea utilizării cobaltului pentru baterii, prin adaptarea de noi materiale. Astfel, firma a dezvoltate o tehnologie, cel mai probabil aflată sub brevet de invenţie, prin care se poate reduce cobaltul în baterii până la un nivel de 5% (înainte procentul era de aproximativ 20%), prin utilizarea nichelului în procent de peste 90%.

Reciclarea cobaltului

O altă soluţie este reprezentată de reciclarea bateriilor telefoanelor mobile sau cele de la maşinile hibrid.

Tot Samsung a anunţat că va prelua o serie de acţiuni de la o companie care se ocupă de reciclarea telefoanelor mobile.

De asemenea, BMW a anunţat că o parte din cobaltul folosit de maşinile sale electrice provine din reciclarea bateriilor telefoanelor mobile.

Toyota și Panasonic spun, de asemenea, că se concentrează pe extragerea de cobalt provenit de la autovehiculele hibrid.

Nu mai puţin de 300.000 de tone de baterii de mașini electrice vor înceta să funcționeze până în anul 2025, potrivit studiului Bloomberg

Pe de altă parte, Apple, unul dintre cei mai mari utilizatori de cobalt, vrea să încheie contracte directe cu producătorii de cobalt, însă până în prezent compania nu a ajuns la niciun acord privind achiziția directă a acestui metal.