Stiri: Social

Cod galben de vant 18 ianuarie 2022

Cod galben de vânt în mai multe judeţe

18.01.2022

Cod galben de vânt 18 ianuarie 2022. Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenţionare meteo Cod galben valabilă pentru mai multe zone ale ţării. Avertismentul este valabil pentru ziua de azi, 18 ianuarie 2022.

Cod galben de vânt

Interval de valabilitate: 18 ianuarie, ora 08 – 18 ianuarie, ora 20

Fenomene vizate: intensificări susținute ale vântului

Pe parcursul zilei de marți (18 ianuarie), vântul va continua să prezinte intensificări în estul, centrul și local în sudul și sud-estul țării, precum și în zonele de munte.

În Carpații Meridionali, îndeosebi în zona înaltă, vor fi rafale de 90…110 km/h, viscolind ninsoarea, iar vizibilitatea va fi redusă.

În Moldova, viteza vântului va atinge 60…85 km/h, iar în Transilvania, Dobrogea, sudul Olteniei și local în Muntenia, 55…60 km/h.

Fenomene meteo

Conform ANM, fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar altfel sunt obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) recomandă şoferilor să nu plece la drum dacă nu au maşina echipată pentru ninsoare.

În aceste condiții, lipsa unor anvelope adecvate și viteza neadaptată, sporesc riscul producerii unor accidente grave sau foarte grave.

Citeşte şi CNAIR: Nu plecați la drum dacă nu aveți maşina echipată pentru iarnă!