Stiri: Social

Cod galben de viscol.

Cod galben de viscol: De când se răceşte vremea?

11.02.2021

Cod galben de viscol. Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe atenţionări Cod galben de vremea rea, valabile de astăzi, 11 februarie, până mâine 12 februarie. Se va înregistra o răcire accentuată, intensificări ale vântului, ninsori viscolite şi polei.

Cod galben de viscol în toată ţara

Interval de valabilitate: 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 12:00
Fenomene vizate: răcire accentuată, intensificări ale vântului, ninsori viscolite, polei.

Vremea se va răci brusc și accentuat în toate regiunile, astfel încât în cursul nopții de joi spre vineri (11/12 februarie) va fi ger în vestul, nordul, nord-estul și centrul țării.

Treptat vor predomina ninsorile la început în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane, apoi și în Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei și se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș.

Vântul va avea intensificări în toată țara, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55…65 km/h și temporar peste 70…80 km/h, mai ales în sud-vest, centru, est și sud-est. La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă vor depăși 100…120 km/h. Temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.

Cod galben de viscol. Vine gerul

Vremea se va menține deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales pe timpul nopților și dimineților, iar vântul va mai avea intensificări.

De asemenea, mai este în vigoare un cod galben până la ora 12:00.

Fenomene vizate și zone afectate: cantități însemnate de apă în Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali.

În Carpații Occidentali, nordul Carpaților Orientali și în vestul Carpaților Meridionali, temporar vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ, astfel că pe tot parcursul intervalului menționat se vor acumula cantități de apă de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse 40 l/mp. Ploile vor favoriza topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă.

Va ploua pe arii extinse și pe treptele de relief mai joase din jumătatea de vest a teritoriului, unde izolat se vor cumula 10…20 l/mp.

Cod galben de viscol. Polei

În plus, începând din dimineața zilei de joi (11 februarie) în vestul și nord-vestul țării vor fi ploi și pe arii extinse depuneri de polei. Treptat, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare, vântul se va intensifica, cu viteze în general de 55…65 km/h, viscolind ninsoarea.

Depuneri de polei vor fi pe arii restrânse și în nordul Moldovei.

Citeşte şi Ora de vară 2021. Se mai schimbă sau nu ora în acest an?