Stiri: Finante

Codul Fiscal a trecut de Comsia pentru Buget, Finanţe şi Bănci

23.06.2015

Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, cu toate amendamentele agreate au fost votate, ieri, în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci. Astfel, Codul Fiscal a trecut de Comisie cu unanimitate de voturi.

„Sunt bucuroasă să anunţ că obiectivul privind rescrierea celor doua Coduri, Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală a fost atins. Ambele răspund cerințelor mediului de afaceri de a avea stabilitate şi predictibilitate. Măsurile de relaxare fiscală au fost posibile printr-o bună guvernare. Ele vor avea rolul de a elimina suprafiscalizarea, de a simplifica procedurile birocratice, dar mai ales de a creşte gradul de ocupare al forţei de muncă în România. Sunt măsuri cu impact pozitiv atât asupra mediului de afaceri, cât şi asupra contribuabilor persoane fizice”, a declarat deputatul Aurelia Cristea, membru al Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci.

Cea mai importantă prevedere cuprinsă în Codul Fiscal votat de Comisia de Buget a Camerei Deputaţilor este cea referitoare la scăderea TVA de la 24% la 19%, de la 1 ianuarie 2016.

De asemenea, o altă măsură inclusă în noul Cod Fiscal se referă la impozitarea, pentru 24 luni, cu 1% a microîntreprinderilor, în cazul în care sunt societăți nou înființate, au un angajat si minim 4 ani de funcționare.

O prevedere importantă din Codul de Procedură Fiscală se referă la reducerea dezechilibrului major în tratamentul aplicat contribuabilului în raport cu statul. Termenele pentru inspecțiile fiscale au fost stabilite ca rezultat al statisticilor pe ultimii ani, pentru a reflecta situatia din teren..

.

Cele două coduri vor fi supuse votului în Plen miercuri, 24 iunie.