Stiri: Companii

Raportarea ESG în România

Codul Român al Sustenabilității: Metodologia de raportare a durabilității

20.11.2023

Codul Român al Sustenabilității. Executivul a aprobat Hotărârea privind Metodologia de raportare a durabilității – Codul Român al Sustenabilității. Prin acest act normativ se aprobă Metodologia pentru raportarea durabilității – Metodologia CRS.

Rapoarte de sustenabilitate

Elaborarea și operaționalizarea Codului are drept scop creșterea numărului entităților care publică declarații nefinanciare sau rapoarte de sustenabilitate. De asemenea, asigură transparența, consecvența și comparabilitatea informațiilor nefinanciare, cu privire la sustenabilitate.

Codul Român al Sustenabilității. Prevederi

Actul normativ adoptat prevede raportarea durabilității, în mod voluntar, de către:

  • entitățile cu peste 500 de salariați,
  • entitățile cu peste 250 de salariați (ce urmează să intre sub incidența Directivei europene CSRD pentru anul financiar 2025)
  • orice entitate care dorește să publice informații referitoare la activitățile în domeniul sustenabilității.

Metodologia CRS simplifică raportarea, astfel încât raportul poate fi descărcat și depus ca declarație nefinanciară conform reglementărilor în vigoare sau publicat pe site-ul entității ca raport de sustenabilitate.

Proiectul România Durabilă

Codul Sustenabilității și platforma de raportare au fost realizate în cadrul proiectului „România Durabilă”, coordonat de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Companiile au contribuit activ la finalizarea Codului fiind implicate în multiple runde de consultare. De asemenea, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a oferit reprezentanților mediului de business o serie de sesiuni de instruire pentru raportare pe sustenabilitate.

Citește și Sustenabilitatea în retail – tendințele ultimilor ani