Stiri: Economie

Evolutie curs valutar 2021

Coface: Creşterea economică a României va depinde de reducerea evaziunii fiscale

16.10.2015

România va înregistra o creştere moderată a economiei în acest an, avansul fiind susținut de relaxare politicilor fiscale și de reducerea evaziunii fiscale, conform unui raport de țară, realizat de Coface.

Astfel, în 2015, cererea internă va fi stimulată de reducerea contribuţiilor sociale, de reducerea TVA, de la 24% la 9% la produsele alimentare şi de o reevaluare a pensiilor şi a salariilor din sectorul public.

De asemenea, consumul va fi impulsionat de veniturile din sectoarele private, de gospodăriile care, deşi au venituri mici, vor beneficia de programe de asistare.

Companiile din retail, afectate de insolvențe

”Totuşi, în ciuda performanţei mai bune a sectoarelor dependente de consum, companiile din sectorul retail sunt printre cele mai afectate de insolvenţe în 2015. Astfel, ponderea acestora în totalul falimentelor este de 23%. De remarcat este faptul că acest procent este şi un rezultat al numărului mare de unităţi care vând cu amănuntul în structura de ansamblu a companiilor româneşti. Sectorul de business din România, la fel că industria de retail, suferă din cauza termenelor lungi de plata a facturilor, de până la 90 de zile”, au explicat specialiștii Coface.

Aceștia mai afirmă că în ceea ce priveşte sectorul de bancar, trebuie menționat că Banca Națională va păstra politica ratei dobânzii la un nivel scăzut, la 1,75%, iar inflaţia va rămâne sub nivelul-ţintă de 2,5%, ceea ce ar putea reduce şi mai mult rată rezervelor obligatorii pentru credit.

Băncile vor continua să ramburseze datorii

Totodată, băncile locale, care sunt în procent de 90% filiale ale băncilor străine, vor continuă să îşi ramburseze datoriile către companiile mamă, în acelaşi timp crescându-şi şi depozitele interne.

Pe de altă parte, investiţiile în sectorul public vor continuă să fie destul de scăzute, din cauza complicaţiilor birocratice pentru accesarea fondurilor europene şi a lipsei unei structuri locale adecvate.

Exporturile

În schimb, vor creşte într-un ritm moderat exporturile de lemn, cereale, culturi oleaginoase, fertilizatori, metale, medicamente, maşini și îmbrăcăminte.

”O îmbunătăţire a situaţiei economiei României va depinde şi de reducerea evaziunii fiscale care este legată de economia subterană, estimată la 30% din PIB şi de o gestionare mai bună a companiilor de stat, de multe ori generatoare de pierderi. În 2014, s-a inregistat şi o scădere a insolvenţelor, cu 27,9%, faţă de 2013. Cu toate acestea, rată insolvenţelor din România, de 4,5%, rămâne cea mai mare din regiunea Europa Centrală și de Este. Media insolvenţelor în regiunea CEE este de 1,1%”, se mai arată în raportul Coface.