Producatori

COINDU Romania

Coindu Romania, produse complete pentru industria huselor de automobile

01.10.2018

Pentru a-și scrie povestea de success, compania se bazează pe o forță de muncă talentată și dedicată. Fondată în 2004 ca o divizie a Coindu Group, cu sediul în Portugalia, Coindu România a înregistrat o evoluție fulminantă de la înființare. Deși a început ca un satelit regional al grupului, producând tapiserii auto pentru dubițele Chrysler, Coindu Romania s-a dezvoltat semnificativ, colaborând acum cu numeroase branduri renumite de automotive.

După 2017, când România a devenit membru al Uniunii Europene, prin înlăturarea barierelor comerciale între statele membre, industria română a beneficiat de o mai mare transparență, eficiență și, nu în ultimul rând, costuri mai reduse.  Aceste beneficii au favorizat mai ales industria producătoare, iar Coindu Romania a reușit să exploateze oportunitățile oferite de piața europeană. În consecință, cifra de afaceri a companiei a ajuns la 100 de milioane de euro în 2017, față de 5 milioane în 2006, iar numărul angajaților a crescut exponențial, de la 100 în 2005, la 500 în 2010, culminând cu peste 2.000 în 2016.

”Prin aderarea României la UE în 2007, întregul proces de import s-a simplificat simțitor iar afacerile au început să crească pentru Coindu și partenerii săi”, ne-a declarat Dl. Andrei Sardi, Directorul General al Coindu Romania.

Evoluția companiei

Deși a început acum 14 ani ca o unitate de producție a grupului portughez, Coindu Romania este o companie independentă finaciar, capabilă să își gestioneze toate procesele interne, bucurându-se totodată de toate avantajele oferite de apartenența la un grup internațional,

”Succesul nu a venit peste noapte, dar treptat ne-am făcut cunoscuți și suntem apreciați pentru relațiile proactive cu care abordăm clienții și furnizorii, dar și pentru viteza noastră de reacție. Putem să spunem cu mândrie că realizăm produse pentru aproape toți producătorii de mașini din Europa”, a afirmat Dl. Bogdan Stoian, CFO Eastern Europe Coindu Romania.

Clienții Coindu Romania: Volkswagen, Audi, Porsche, Renault, Mini, Skoda, Peugeot, Seat, Lamborghini, Volvo, Magna, Lear, Adient și Toyota Boshoku

Această creștere de care s-a bucurat compania se datorează în mare măsură relațiilor pe care le-a dezvoltat cu clienții, relații ce au înflorit ca urmare a capacității de a oferi constant produse și servicii de înaltă calitate.

”Creșterea constantă din ultimii 12 ani a fost posibilă grație calității deosebite a produselor, livrărilor la timp și prețurilor competitive practicate. Clienții noștri au încredere în eforturile pe care le depunem și ne recomandă și altor potențiali clienți. Chiar și atunci când lansările simultane a două-trei proiecte au testat capacitatea noastră de a livra la timp, relațiile de durată cu clienții ne-au permis să fim deschiși și să găsim soluția optimă”, a continuat Dl. Stoian.
După ce a cucerit mare parte din industria automotive și și-a consolidat poziția de furnizor cheie de huse pentru scaune la nivel global, Coindu Romania intenționează acum să își extindă portofoliul prin dezvoltarea unei game mai largi de produse auto. Recent compania a intrat pe piața camioanelor prin două programe noi care vin în completarea portofoliului consacrat de produse pentru vehicule ușoare.

Recent Coindu Romania a intrat pe piața camioanelor prin două programe noi care vin în completarea portofoliului consacrat de produse pentru vehicule ușoare

În urma achiziționării pachetului majoritar de acțiuni al producătorului german de piele, Hewa, dar și mulțumită dezvoltării recente a capacităților de producție ale companiei, grupul Coindu este acum în măsură să furnizeze produse complete pentru industria de tapiserie auto, de la design la producția de huse din piele complete.

În plus, compania explorează deja oportunitățile existente în afara industriei automotive. ”Prin achiziția recentă a Reila Romania în 2018, Coindu Romania si-a îndreptat atenția către clienți din afara industriei automotive, folosind componente din piele în diferite aplicații, de la industria optică la cea de procesare a alimentelor”, a explicat Dl. Sardi.

Mai mult, Coindu Group analizează posibilitatea extinderii operațiunilor în industria modei din Portugalia, precum și alternative mai bune de a refolosi pielea rămasă în urma procesului de tăiere – ceea ce în mod evident va aduce beneficii financiare clienților.

Investițiile în tehnologie

Capacitatea Coindu de a explora noi piețe este determinată, în mare măsură, de dorința de îmbunătățire și adaptare, o direcție evidentă având în vedere investițiile continue ale companiei în noile tehnologii.

”Echipamentele noastre au fost schimbate de-a lungul anilor, oferindu-ne mai multă flexibilitate în schimbarea modelelor. Am urmărit cu atenție cum a evoluat tehnologia cusutului iar cele mai noi mașini de cusut au fost cu rapiditate incluse în procesele noastre. Aceeași abordare poate fi observată în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiilor de tăiere. La fel, tehnologia informatică a fost actualizată pentru a ține pasul cu volumul mare de date transferate între noi și clienți iar softul ERP se adaptează cerințelor și flexibilității de care avem nevoie astăzi”, a mai precizat Directorul General al Coindu Romania.

Exemple recente de astfel de investiții includ înlocuirea mașinilor mecanice de tăiat piele cu echipament modern. Bucurându-se de tehnologia tăierii automate cu laser și capacități de auto-învățare, aceste echipamente au o mai bună capacitate de a identifica eventuale imperfecțiuni pe suprafața pielii, cum ar fi zgârieturile și găurile.

Investițiile recente includ înlocuirea mașinilor mecanice de tăiat piele cu echipament modern și implementarea conceptelor Kanban

Compania a implementat noile concepte Kanban care ajută la optimizarea stocurilor și materialelor, implementând de asemenea sisteme și aplicații informatice în toate procesele, ceea ce conduce la o mai bună acuratețe a informațiilor transmise către factorii de decizie ai companiei.

”Încercăm să ne îmbunătățim prezența și imaginea în comunitățile din Curtici/Arad, astfel încât să putem arăta că am devenit un  furnizor adaptabil, receptiv și dedicat, care lucrează cu unele din cele mai mari companii din lume din industria automotive și nu numai”, adăugă Dl. Stoian.

Viziunea companiei – furnizorul preferat

Accentul pus pe dezvoltare se reflectă și în strategia de organizare a lanțului de aprovizionare al companiei, Coindu Romania reformulând recent criteriile de selecție a furnizorilor pentru a se asigura ca păstrează cele mai înalte standarde în toate procesele de producție.

Compania a trecut de la folosirea unui transportator exclusiv la serviciile mai multor companii de transport, inclusiv societăți din zonă. Rezultatele au fost mulțumitoare, mai ales prin prisma îmbunătățirii timpilor de livrare, precum și a rezultatelor finaciare. De asemenea, în funcție de nevoile pe termen scurt, s-au dezvoltat relații bune cu centre logistice din România și Europa de Est, optimizându-se astfel necesitățile de depozitare.

Pentru Coindu România, lipsa de inițiativă nu este o opțiune întrucât toate aceste acțiuni ajută la atingerea unui scop unic: ”Intenția noastră este să fim furnizorul preferat pentru toți clienții. Vrem să fim cel mai bun furnizor, nu cel mai ieftin – și realizăm acest lucru prin achiziționarea de tehnologii de ultimă generație în domeniul în care activăm, prin implementarea celor mai recente standarde pentru a reduce costurile de producție, prin diversificarea portofoliilor noastre (atât prin diversificarea portofoliului de clienți, cât și al produselor) și prin planurile de extindere în România și Europa de Est”, a detaliat Dl. Bogdan Stoian, CFO Eastern Europe.

”Intenția noastră este să fim furnizorul preferat pentru toți clienții. Vrem să fim cel mai bun furnizor, nu cel mai ieftin” – Bogdan Stoian, CFO Eastern Europe Coindu România

O companie centrată pe oameni

Pe lângă avantajele comerciale și poziția geografică strategică la nivel internațional, Coindu România beneficiază de poziționarea în vecinătatea Aradului, considerat unul dintre principalii poli industriali din vestul României.

Un astfel de avantaj este reprezentat de faptul că există, în această zonă, o bază de muncitori calificați disponibili. Pe lângă Coindu, aici regăsim și alte companii internaționale ce activează în industria de automotive, cum ar fi Takata (acum Joyson), Leoni, Webasto, Continental, Kromberg & Schubert sau Yazaki, pentru a numi doar câteva dintre ele, companii care au deja 10 ani de prezență continuă în județul Arad. Din acest motiv, managementului îi este relativ ușor să identifice potențiali angajați, de la producție, la ingineri, mentenanță și controlul calității, până la contabili și resurse umane.

Privilegiată de această poziție, Coindu ajută la menținerea acestui centru de talent, colaborând cu comunitățile locale și promovând educația pentru industrie și dezvoltarea ei.

”Înțelegând dificultățile cu care se confruntă generațiile tinere din întreaga Europă pentru a obține un loc de muncă bun după terminarea școlii sau a universității, susținem în mod activ școlile tehnice locale și universitățile atât cu echipamente, permițând beneficiarilor să utilizeze cele mai noi tehnologii în laboratoare, cât și cu ajutoare financiare pentru studenții eminenți. Sperăm să putem oferi tinerilor șansa de a se alătura Coindu Romania și a deveni angajați permanenți după absolvire, dar și în perioade de probă pe timpul verii sau în practică”, a concluzionat Dl Stoian, CFO Eastern Europe Coindu Romania.

Coindu Romania susține în mod activ școlile tehnice locale și universitățile atât cu echipamente, permițând beneficiarilor să utilizeze cele mai noi tehnologii în laboratoare, cât și cu ajutoare financiare pentru studenții eminenți.

În pofida tuturor tehnologiilor avansate pe care continuă să le implementeze, Coindu Romania rămâne o „companie centrată pe oameni” care va continua să se bazeze pe forța de muncă talentată și dedicată pentru a duce mai departe povestea de succes a companiei.